Diagnosticul limbii in acupunctura


Organe limba

Topografia limbii

Diagnosticul limbii in acupunctura ocupa un loc important in medicina chineza oferind o imagine corecta a starii de sanatate a unei persoane. Foarte putini dintre noi am observat vreodata o legatura in felul cum arata limba, simplul motiv fiind ca am ignorat acest aspect sau pur si simplu nu stim de o astfel de legatura. Daca in discutiile cu pacientul acesta poate evita sa spuna de multe ori anumite lucruri pe care poate le considera prea personale sau intime, limba in schimb putem afirma ca „nu minte” niciodata. Este oglinda corpului care ii spune terapeutului unde sunt probleme, in ce organe, ce tip de probleme si cat de grave sunt. De exemplu, la persoanele care au paralizii limba va fi deviata intr-o parte, evident si fiindca nervii care controleaza miscarea sunt paralizati. Daca aceste persoane isi pastreaza insa capacitatea de a vorbi atunci prognosticul este foarte bun, chiar daca au un membru paralizat. Va invit pe fiecare dintre voi sa faceti un exercitiu, sa urmariti cateva aspecte ale limbii care le vom discuta mai jos si sa observati modificarile care survin atunci cand aveti o problema. E un exercitiu foarte simplu care nu necesita timp si care facut cu regularitate va va da indicatii asupra afectiunilor fiecaruia dintre voi.

Vom detalia mai jos caracteristicile limbii care sunt urmarite in medicina chineza. Fiecare dintre ariile corespunzatoare limbii pot avea modificari in termen de culoare, corp, pelicula. Vom discuta mai jos cele 5 caracteristici principale ale limbii care le luam in considerare in stabilirea unui diagnostic.

Vitalitatea sau Spiritul Limbii

Vitalitatea limbii indica de fapt starea generala de sanatate. Aceasta mai este descrisa si ca „Spiritul” limbii. Limba trebuie sa aiba o culoare nici prea palida nici prea rosie si nici prea inchisa la culoare. De asemenea, aspectul ei trebuie sa fie „placut”  fara crapaturi sau pelicula prea groasa sau lipsa sau de culoare galbena, nici uscata sau lucioasa. Am putea spune la prima vedere ca e o limba „placuta”.

Culoare

Culoarea se refera la corpul limbii chiar daca prezinta o pelicula. Daca pelicula este prea groasa si acopera toata limba, va trebui studiata partea laterala pentru a ne face o impresie despre aceasta caracteristica.

Culoarea reflecta starea organelor Yin (Plaman, Inima, Ficat, Rinichi, Splina), a Sangelui si a Qi-ului nutritiv. Culoarea intotdeauna va reflecta starea adevarata a corpului indiferent daca persoana este afectata de o conditie temporara precum efort fizic sau suparari emotionale. De exemplu, daca limba are o culoare rosie inchisa vom avea de-a face cu o caldura intensa in corp. Daca avem o limba palida sau aproape alba, vom avea o patologie de deficienta severa de Yang sau Sange. Culoarea reflecta influenta frig/cald, deficienta Yin/Yang, Qi, Sange si staza.

Forma corpului limbii

Examinarea corpului va lua in considerare forma efectiva, caracteristicile suprafetei limbii, textura si miscarile involuntare ale limbii.

Examinarea formei va include observatii precum limba subtire, umflata, lunga, scurta sau daca diferite parti ale limbii sunt umflate. Acestea ne vor sugera patologii de tipul Deficientei de Sange, Umiditate, Stagnarea Energiei.

Examinarea caracteristicilor suprafetei va include observatii precum crapaturi sau ulceratii, patologiile sugerate vor fi Deficiente de Yin.

Textura observa daca limba are un corp suplu sau rigid.

Examinarea miscarii limbii se face atunci cand limba este scoasa afara. Miscarile pot include tremuraturi, miscari intr-o parte sau alta, curbarea intr-o directie; patologia sugerata va fi de Vant.

Pelicula limbii

Contrar opiniilor clasice, pelicula limbii nu reprezinta necuratirea limbii. Prezenta acesteia este cat se poate de normala atunci cand nu se depaseste normalitatea.

Pelicula se va observa de la radacina pana la varful limbii.

Culoarea reflecta conditiile de cald sau frig. Pelicula de culoare alba sugereaza Frig, culoare galbena Caldura.

Grosimea peliculei reflecta cate de puternic e factorul patogen din corp, cu cat e mai puternic cu atat pelicula va fi mai groasa. Reflecta conditii de Exces sau Deficienta.

Distributia peliculei reflecta localizarea si progresia factorului patogen in afectiuni contractate extern. In afectiunile interne arata localizarea factorului patogen conform cu topografia de mai sus.

O pelicula poate fi cu sau fara „radacina”. Prin aceasta intelegem ca pelicula nu porneste din spatele limbii, din partea posterioara. Pelicula cu radacina apare ca si cum ar creste din limba ca si iarba. Acest tip de pelicula nu poate fi razuit (unele persoane incearca cu insistenta sa-si curete aceasta pelicula, reusind doar sa-si provoace iritatii). Pelicula fara radacina arata ca si cum ar fi crescut pe alocuri si poate fi razuita. Radacina peliculei arata cat de puternic este Qi-ul corpului, reprezentand un indicator relevant al Excesului sau Deficientei de Qi.

Umezeala limbii

Umezeala limbii ne da indicatii asupra starii fluidelor corpului. O limba normala este usor umeda. O limba uscata indica insuficienta fluidelor corpului, in timp ce o limba foarte umeda (uneori chiar saliveaza abundent) indica o acumulare. Aceasta reflecta starea Yin/Yang si Cald/Frig.

Intrebarea care se naste firesc este Cum arata o limba normala? La ce ne raportam atunci cand facem un diagnostic al limbii.

Caracteristicile unei limbi normale:

1. Spirit. Limba normala va avea „spirit”, culoarea ei va fi normala (nici prea rosie, nci prea palida) in special la radacina.

2. Culoarea corpului. Culoarea va fi un rosu palid si proaspat. Cum limba este ca si o prelungire a Inimii, o culoare rosie, care arata „proaspat”  indica faptul ca limba primeste destul Sange de la Inima. De asemenea, Stomacul este responsabil de productia peliculei si de asemenea trimite fluidele la limba, de aici culoarea doar usor palida a limbii.

3. Forma. Forma normala a limbii este supla, nici prea flasca nici prea rigida. Nu este crapata, nu tremura cand este scoasa afara si nu este nici umflata sau subtire. De asemenea nu are nici ulceratii.

4. Pelicula. Pelicula normala este subtire si alba. Pelicula este in relatie directa cu Stomacul care in procesul de transformare si digerare a alimentelor produce o cantitate mica de reziduuri care urca la limba formand pelicula. Pelicula subtire si alba arata o digestie normala.

5. Umezeala. Limba normala ar trebui sa fie usor umeda, nici prea uscata nici prea umeda. Aceasta arata iarasi o functionare corespunzatoare a Stomacului care este originea Fluidelor.

Descrierile de mai sus pot parea usor empirice, mai ales pentru o persoana care ia prima oara contact cu acestea. In articolele viitoare voi trata tot Limba atasand si poze pentru a va putea face o idee ce inseamna limba umflata, rosie, cu caldura sau frig, etc si o descriere a ce patologii ne indica acestea. Pana atunci va invit sa va studiati un pic limba in functie de caracteristicile de mai sus. Limba trebuie scoasa maxim 10 secunde afara altfel isi va schimba culoarea. Daca faceti un astfel de exercitiu cel mai bun moment ar fi dimineata, de obicei in momente de dinainte de a manca sau bea lichide gen cafea care pot afecta culoarea.

Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu