Cunoaste-ti copilul


Cred ca cel mai mare avantaj care ti-l da BaZI, este faptul ca te poti cunoaste pe tine insuti asa cum esti tu in interiorul tau cu adevarat. Aplicata la copii, aceasta cunoastere este aur curat pentru parinti, iti permite nu numai sa-ti cunosti copilul si potentialele lui, ci in functie de ce tip esti tu ca parinte, ce si cum trebuie sa te comporti cu si fata de el. BaZI iti ofera un instrument iesit din tiparele de parenting atat de mult mediatizate, iti ofera raspunsul scurt si la obiect ce trebuie sa faci pentru a avea un copil pregatit de viata. Si mai mult, interpretand anii copilariei, poti identifica potentiale probleme care pot aparea, cand parintele trebuie sa fie mai atent la mediul si comportamentul copilului si poate preintampina prin actiunile lui, efecte nedorite.

Copiii sunt diferiti si asta o puteti recunoaste de la varste fragede. Explicatia cea mai simpla din punct de vedere BaZI, este ca sansa ca 2 harti natale sa fie similare este de 1 la 13 milioane. Nu trebuie sa fii studiat psihologia ca sa intelegi ca mediul/familia/prietenii, toate au o influenta asupra copilului, dar toate astea se manifesta diferit in structura unui copil in functie de ceea ce este el. Nu spun ca BaZI este raspunsul miraculos la parenting, dar ceea ce vad este ca iti ofera un raspuns personalizat pe tip de copil, parinte si raspunsul de ce ceea ce functioneaza pentru frate nu merge si pentru surioara.

Sa revenim deci. In harta unui copil se analizeaza sectiunea Anului (Year), ca si numar de ani dureaza pana in jurul varstei de 18 ani. Aceasta sectiune contine informatia esentiala a copilariei cand isi formeaza perceptia despre lume precum si interactiunea lor cu cercul social si cu bunicii (sectiunea Anului reprezinta bunicii ca si persoane). Aici se petrece toata actiunea parintilor, aceasta este perioada critica pentru a forma un copil (nimic nou sub soare aici).

In BaZI se poate interpreta atitudinea, caracterul si oamenii din jurul lor. Sectiunea Anului este langa cea a Lunii (Month) cand se face trecerea la viata adulta cand vor incepe sa ia propriile lor decizii si sa aiba propriile lor responsabilitati.

Cateva exemple:

BaZI Wealth 10 Gods

Copilul care are IW (Indirect Wealth) in sectiunea Anului (fie sus sau in partea de jos) are nevoie de un model in timpul copilariei. IW/DW reprezinta pentru un copil, tatal. Tatii care lipsesc din viata copiilor vor avea dificultati sa influenteze viitorul adult. Acest tip de copil invata prin ceea ce vede si cum adultii din jurul lui trateaza o situatie din viata. Daca, copilul vede ca tatal rezolva situatiile in familie tipand, va invata ca asta este metoda de a rezolva probleme. Tatal care lipseste de acasa, va invata ca prezenta lui nu e importanta si va avea acelasi comportament fata de viitorii lui copii.

Bazi DO 10 Gods

Copilul care are stelele de influenta DO/7K inseamna ca parintele va avea o problema in a controla acest copil. Prea multa libertate va rezulta mai tarziu intr-un copil neascultator, parintii trebuie sa evite sa rasfete acest tip de copil. Cum stelele de influenta sunt asociate cu legea si ordinea, acest copil are nevoie de reguli. Daca nu reusim, alta metoda ar fi de a concentra atentia copilului asupra unei provocari, sporturi de echipa, competitivitate. Stelele de influenta au nevoie de presiune pentru a reactiona si a produce rezultate.

Bazi Resource 10 Gods

Copilul cu stelele de resursa (DR/IR) denota un copil care este bine intretinut si ingrijit. DR (Direct Resource) reprezinta mama pentru baiat, iar pentru fata, IR (Indirect Resource) reprezinta mama. Pentru acesti copii mama devine principala figura in viata lor. Daca mama va pune accent pe educatie, copilul va avea o inclinatie catre studiu, daca mama are o atitudine negativa, copilul va dezvolta frici si pesimism. Acesti copii sunt cei mai usor de crescut, sunt inteligenti, obedienti si in general cam stau dupa fusta mamei. E important pentru acesti copii sa fie expusi experientelor de viata si nu doar sa le citeasca din carti, altfel situatiile de viata vor incerca sa le rezolve prin prisma cartilor citite.

Bazi Friend 10 Gods

Pentru copilul cu steaua Companion (F/RW), aceasta reprezinta fratii. Acesti copii sunt motivati de cei din jurul lor, mai ales de prieteni. Vor sa fie parte din sistem si sunt usor adaptibili. Daca acesti copii nu au frati/surori, cand vor ajunge la viata de adult vor avea o problema mai ales daca pe parcursul copilariei lor, interactiunea lor se rezuma la parinti. Acesti copii au nevoie de cerc social, dar aici atentie, parintii trebuie sa ‘controleze’ acest cerc, altfel copilul va fi usor influentabil de anturaj. De asemenea, astfel de copii vor alege intotdeauna calea cea mai usoara si mai amuzanta, nu au simt financiar si cresc usor cu impresia ca problemele se pot rezolva prin bani.

Bazi Output 10 Gods

EG/HO reprezinta stelele creativitatii, ideilor, un copil studios (DR) va fi mai putin creativ. Acesti copii au nevoie de un mediu in care se pot exprima ei insisi, pictura, dansul, cantatul trebuie incurajate. Creativitatea are nevoie de timp pentru a genera idei constructive, acesti copii nu trebuie demotivati atunci cand au un esec ci incurajati, altfel pot creste timizi sau opusul, niste rebeli.

Poate veti spune, ca sunt doar 5 tipuri de copii. Nimic mai fals, sunt 5 tipuri de stele a cate 2 perechi si aveti in minte faptul ca acestea pot apare fie in partea de sus, fie in cea de jos in oricate combinatii la care va puteti gandi. In functie de acestea, copilul va exprima sau va avea alte nevoi. Mai adaugati aici si Anii de Noroc (perioadele de 10 ani) plus influenta fiecarui an si luna (fiecare cu stelele si elementele lui), interactiunea acestora cu elementele copilului si veti vedea de ce nu exista 2 copii la fel. Si analiza nici nu se termina aici, in functie de elementele parintelui, se poate determina interactiunea lui cu copilul, dar despre asta intr-un post viitor.

Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu