Functiile punctului Pericard 6 – P6


Azi vom descrie un punct de pe un meridian care nu corespunde neaparat unui organ in medicina vestica, Pericardul. In teorie, Pericardul nu este un organ in sine, intotdeauna el se va asocia cu Inima. Pericardul are o functie de aparare a Inimii, rol de gardian si este implicat cel mai mult in partea emotionala. Simptomele fizice care indica o implicare a Pericardului se regasesc la nivelul pieptului: senzatia de apasare pe piept, senzatia de plin in piept, distensia pieptului si dureri in piept. Totusi el are legatura si cu meridianul Plamanului si Ficatului astfel ca se poate regasi implicat in patologii in care avem insuficienta respiratorie si maini reci sau in stagnarea energiei Ficatului. Daca Inima ar fi implicata intr-o patologie vom avea intotdeauna palpitatii. Diferenta dintre Inima si Pericard este ca Pericardul controleaza energia pieptului si pune in circulatie atat energia cat si Sangele, de aceea e folosit in dureri in piept, in timp ce Inima nu are aceasta functie.

Sa revenim, punctul Pericard 6 (P6) se afla localizat la 2 cun de incheietura mainii. Am scris corect, cun nu cm :). Cun e unitatea de masura in medicina chineza pentru a localiza punctele de acupunctura. Astfel, corpul nostru este impartit in proportii constante, de exemplu antebratul, de la incheietura mainii pana la cot are 12 cun, piciorul de la genuchi pana la glezna pe partea exterioara are 16 cun, pe partea interioara are 15 cun (maleola, oul piciorului are o inclinare usoara). La fel si abdomenul, capul toate au proportii constante in cun. Indiferent de cat de inalt sau mica, slab sau gras e o persoana, acesti cun sunt standard. Deci P6 se afla la 2 cun de incheietura mainii, ca in poza. Acul se introduce inclinat, nu perpendicular, motivul e ca imediat sub acest punct se afla nervul median care va da o senzatie de curent in mana daca va fi atins cu acul.

Pericard 6

Pericard 6

Functiile acestui punct sunt variate: regleaza energia in piept, regleaza bataile Inimii si calmeaza, armonizeaza Stomacul si amelioreaza greata si varsaturile, elimina Caldura. In privinta Stomacului, in calatoriile pe vase de croaziera anumite companii dau pasagerilor niste bratari cu un mic magnet si ii instruiesc ca acea bratara sa fie pusa la incheietura mainii cam la aceeasi distanta la care se afla punctul. Acel magnet cu bratara va actiona asupra acestui punct, in felul acesta pasagerii nu vor suferi de rau de mare. Puteti sa incercati acest punct si in cazul raului de masina, avion, etc, doar sa-l masati apasat cateva minute.

Acest punct trateaza toate tipurile de durere ale organelor interne, durerilor in piept sau in zona lateral costala. Este unul dintre punctele importante inclus in tratamentele pentru probleme in piept, in China este folosit ca anesteziant in operatiile pe piept.

Durerea Inimii si in piept poate avea cauze diverse: deficienta energiei Inimii si Yang a Inimii, acumularea de Frig, acumularea flegmei in piept, staza Sangelui, rani traumatice. Oricare ar fi cauza, P6 este inclus in toate combinatiile de puncte. In tratamentul anginei pectorale, in cazul atacurilor acute se foloseste P4 (localizat exact la incheietura mainii pe aceeasi linie cu P6) si P6 cand avem remisie. P6 se foloseste si in tratamentul si in alte probleme ale pieptului precum astm si tuse precum si in durere in zona lateral costala si hipocondru (zona ficatului). Asa se explica legatura P6 cu Ficatul, in tratarea stagnarii energiei Ficatului in zona superioara si mijlocie a corpului.

Avand rol de aparare a Inimii, P6 va regla Inima si va afea un efect calmant, avand efect atat in plan fizic cat si emotional. E un punct important in tratarea palpitatiilor si a tulburarilor de ritm ale Inimii. Este indicat in probleme precum insomnie, epilepsie, memorie slaba, pierderii memoriei ca urmare a unui atac cerebral, frica, tristete.

P6 este indicat si in dezechilibre ale Stomacului si Splinei. Este punctul principal pentru tratarea greturilor si varsaturilor, inclusiv cele legate de sarcina si cele legate de efectele secundare in cazul chimioterapiei si radioterapiei; alte indicatii mai amintim distensie, senzatia de plin si durere in epigastru si abdomen.

Meridianul Pericard corespunde Focului (in stilul celor 5 elemente), P6 fiind folosit in manifestari de Caldura inclusiv febra, fata rosie si piele fierbinte, disfunctii urinare dureroase, limba crapata si sangeranda.

P6 este un punct foarte dinamic, fiind implicat in tratarea tuturor patologiilor de dureri in piept si nu numai. Folosirea lui imbunatateste orice tratament atat in plan fizic cat si in plan mental-emotional.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s