Functiile punctului Intestin Gros 11 (LI11)


Punctul de acupunctura Intestin Gros 11 (Colon) (LI11), punct Yang, il putem localiza foarte usor cand indoim bratul, la capatul cutei care se formeaza pe partea exterioara laterala la nivelul cotului. Ca si importanta face parte din cele 11 „Puncte Ceresti” (un grup de puncte vitale in acupunctura) si este un punct esential in tratarea simptomelor de caldura din corp.
Punctul se foloseste cu succes in situatiile cand exista caldura la nivelul gatului (rosu si dureri in gat), mancarimi si ochi rosii, eruptii cutanate, hipertensiune, sete excesiva, dureri de dinti si in unele cazuri de dureri de cap.
Se poate combina cu succes cu punctul Intestin Gros 4 (LI4) in simptome de raceala cand exista frisoane si febra moderata.
Combinat cu punctul Vezica Urinara 40 (BL40) adreseaza afectiunile pielii, urticarii, eruptii cutanate, mancarimi ale pielii. Adreseaza sangerarile menstruale abundente impreuna cu puncte de pe meridianul Splina. Se foloseste impreuna cu Stomac 36 (ST36) in constipatii din cauza caldurii excesive care usuca. Aceeasi combinatie se foloseste cu succes in tratarea hipertensiunii.
La nivel local este un punct important in tratarea problemelor membrului superior: durerile cotului, hemiplegia, slabiciunea tendoanelor. Este vital in tratamentul hemiplegiilor ca urmarea a atacurilor vasculare impreuna cu LI4 si Inima 3 (HE3), punct Yin de pe brat la acelasi nivel cu LI11.

Putem folosi acest punct foarte usor aplicand o presiune ferma folosind degetul mare sau degetul aratator timp de un minut. In cazul in care tinem bratele incrucisate putem ajunge la acest punct pe ambele brate in acelasi timp.

Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu