Efectele acupuncturii in hipertensiune, metoda stiintifica


Cercetatorii au demonstrat ca acupunctura este la fel de eficienta pentru tratamentul hipertensiunii arteriale ca si nifedipina, un medicament utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale si al anginei. Nifedipina este un blocant al calciului, relaxand muschii inimii si vasele de sange. Cercetatorii de la Spitalul Jiaozuo Tongren au comparat efectele terapiei prin acupunctura cu administrarea nifedipinei pentru reducerea imediata a nivelurilor tensiunii arteriale crescute la pacientii cu hipertensiune arteriala primara. Intr-un studiu clinic controlat efectuat in Spitalul Jiaozuo Tongren, ambele optiuni, acupunctura si nifedipina au redus cu succes tensiunea arteriala cu valori de 30 – 40 mmHg.

Cercetatorii au stabilit ca acupunctura si nifedipina ofera diferite avantaje pentru managementul hipertensiunii. La 5, 10, 15, si 20 minute dupa tratament, nifedipina a produs valori mai mici a tensiunii sistolice si diastolice. Cu toate acestea, la 30 si 60 de de minute dupa tratament, nu a existat nici o diferenta statistica intre efectele acupuncturii si nifedipina atat pentru managementul tensiunii arteriale sistolice cat si diastolice.

In mod unic, acupunctura a realizat o reglare homeostatica a tensiunii arteriale, in functie de valorile initiale ale tensiunii. Pentru pacientii cu tensiune arteriala extrem de mare, acupunctura a redus semnificativ nivelul tensiunii arteriale sistolice si diastolice in timp ce pentru pacientii cu niveluri moderate ale tensiunii arteriale, acupunctura a produs o reducere moderata. Avantajul clinic este dat de faptul ca acupunctura a oferit o reglare a tensiunii arteriale in raport cu nevoile pacientului.

Proprietatile homeostatice ale terapiei prin acupunctura indica lipsa reactiilor adverse hipotensive. Nifedipina, prin contrast, poate produce o scadere excesiva a tensiunii arteriale, in special in timpul primei utilizari a medicamentului sau in cazul in care pacientul este deshidratat. Per total, nifedipina are o actiune mai rapida si eficienta in timp ce acupunctura ofera o reducere reglementata a tensiunii arteriale. Ambele terapii ofera avantaje clinice si optiuni terapeutice importante pentru profesionistii din domeniul medical.

Studiul a fost efectuat pe un numar de 51 de pacienti cu hipertensiune arteriala primara, barbati si femei cu varste intre 36 si 72 de ani. Pacientii au fost impartiti aleator intr-un grup de tratament cu acupunctura (27) si un grup de control tratati cu medicamente (24).

Acupunctura a fost efectuata pe punctele LI4 (Colon 4), LV3 (Ficat 3), SP10 (Splina 10).

Selecția punctelor de mai sus este sustinuta de cercetari anterioare si fundamentata pe principiile clasice ale medicinei traditionale chineze (TCM). Intr-un studiu clinic randomizat, controlat, o combinatie de acupunctelor LI4, LV3 și LV2 a redus semnificativ tensiunea arteriala. In cadrul studiului, acupunctura a depasit captopril, un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), pentru reducerea tensiunii arteriale diastolice. Evaluarile clinice au confirmat ca acupunctura a redus simptomele asociate cu hipertensiune arteriala, inclusiv ameteli, palpitatii, si slabiciune.

O abordare foarte traditionala a fost utilizarea punctului SP10 (Xuehai). In conformitate cu principiile TCM antice, hipertensiunea implica ‘scaparile’ de QI și Sange, ca urmare a unui dezechilibru intre Yin și Yang.

SP10 este denumit Sea of Blood (Marea Sangelui), utilizarea lui aducand beneficii pacientilor cu dezechilibre de sange, inclusiv tulburari de sangerare, tulburari de coagulare, si tulburari de deficit de sange. Din moment ce hipertensiunea este legata de circulatia sangelui si SP10 tratează dezechilibrele din sange, cercetatorii au selectat acest punct pentru a tratament. In conformitate cu principiile TCM, SP10 revigoreaza Sangele și inlatura staza de Sange. SP10 raceste Sangele, aducand beneficii in menstruatie, și de asemenea, beneficii pielii. SP10 este indicat in mod traditional pentru tratamentul multor afecțiuni, inclusiv ciclul menstrual neregulat, dureri menstruale, eczeme, leucoree, și disurie.

Intr-un alt studiu efectuat la Colegiul Shanxi de medicina traditionala chineza, cercetatorii au gasit ca acupunctura combinata cu tratamentul medicamentos reprezinta o metoda eficienta pentru tratamentul hipertensiunii arteriale primare. Pacientii au fost impartiti aleator si in mod egal intr-un grup de tratament cu acupunctura si un grup de tratament cu medicamente primind felodipina, un blocant al canalelor de calciu utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale.

Acupunctura plus felodipina a produs o rata totala efectiva de 86,7%. Folosind doar felodipina, rata efectiva totala a fost de 73,3%. Cercetatorii au observat ca abordarea integratoare a medicinei in tratamentul hipertensiunii arteriale imbunatateste rezultatele pacientilor cu 13,4%.

Cercetatorii au concluzionat ca atat acupunctura cat si medicamentele sunt eficiente pentru managementul hipertensiunii. Un avantaj al terapiei prin acupunctura este ca produce efecte adverse minime, mai ales in comparatie cu medicamente. Medicamentele insa au un avantaj important, fiind accesibile si la preturi scazute. De asemenea, cercetatorii au concluzionat ca acupunctura, combinata cu medicamente produce rezultate optime pentru pacient subliniind optiunile de tratament pentru reglarea hipertensiunii arteriale.

 

***

Sursa: http://www.healthcmi.com/Acupuncture-Continuing-Education-News/1718-acupuncture-matches-drug-for-high-blood-pressure

Acest articol a fost publicat în Acupunctura și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu