Qi Qi


Un caz foarte mediatizat este clonarea oii Dolly, etalat ca mare succes. Clonarea este simpla, se ia un ou nefecundat de la mama, se elimina jumatatea de ADN care provine de la mama. In acest ou se injecteaza ADN provenit din celulele mamei. Problema e ca acest ADN este deja maturizat. Aceeasi problema a avut-o si oaia Dolly, ADN-ul deja era batran pierzandu-si potentialul tineretii. ADN-ul celulei mama la inceput ar fi putut deveni orice, de la o celula a pielii, pana la una a Ficatului, dar in procesul maturizarii, o anumita informatie din ADN a fost activata, astfel inactivandu-le pe celelalte. Pentru a crea acelasi organism, acel ADN trebuie cumva „derulat” la inceputuri pentru a avea potentialul de a se transforma in acel nou organism. Astfel, ingredientele vietii erau acolo, dar asta nu inseamna ca viata era si prezenta. Pentru a aduce viata in acel ou fertilizat cu propriul ADN, pentru a incepe dezvoltarea, cercetatorii au folosit o sarcina electrica, foarte mica ce-i drept. Asta a pus in miscare procesul, singura problema e ca au avut nevoie de 277 de incercari pana a gasi sarcina electrica corecta. In cele 277 de incercari au rezultat alte organisme, mutant, mai multe capete, mai multe membre, pitice, mari. Chiar si pe Pamant se crede ca viata a evoluat din acele celule primordiale sub actiunea unor sarcini electrice, fulgere. Interesant nu?

Concluzia este fascinanta insa, viata poate fi creata cu electricitate (cel putin in cazul asta). Nu multi realizam ca electricitatea e prezenta in noi in orice moment. Miscarea muschilor este facuta ca rezultat al sarcinilor electrice, impulsurile nervoase care pleaca de la creier se bazeaza tot pe sarcini electrice, Inima noastra bate si aceste batai sunt masurate prin electricitatea produsa (EKG), creierului ii este masurata sarcina electrica (EEG). Moartea clinica, cand se cere donarea organelor, se hotaraste dupa incetarea oricarei activitati electrice din creier. Oare aceasta bio electricitate, a fost considerata de catre chinezi ca acel misterios QI? Stiinta nu poate demonstra existenta acestui QI dar pe de alta parte crede in forta invizibila a electricitatii. Nu o vedem fizic dar o putem argumenta ca o putem masura, ca ii putem vedea efectele, dar acelasi lucru il sustine si medicina chineza, putem observa manifestarea acestui Qi. La fel cum la un computer, toate acele componente, ar fi inerte fara prezenta invizibila a electricitatii.

Poate nu stiati, dar si oamenii emit lumina, doar ca e atat de slaba incat poate fi masurata doar de instrumente. Si mai ciudat, pare ca e mai puternica la nivelul buricelor degetelor, unde si acupunctura sustine ca acele puncte sunt foarte puternice ca si efect. Aceasta lumina emisa se numeste biofoton. Intensitatea acestei lumini este 1000 de ori mai mica decat a luminii pe care o persoana o poate vedea. Facand paralela intre Qi si biofoton putem vedea ca la nivelul unghiilor meridianele Qi se termina in acelasi loc unde emisia de biofoton este cea mai puternica. Cand oamenii se imbolnavesc emisia biofoton creste ca si cum s-ar pierde energia, acelasi lucru s-a constatat in cazul AVC-urilor. Paradoxal, mai multi biofotoni emisi coincinde cu scaderea sanatatii, organismul pare ca-si pierde Qi-ul. Nu se stie daca acesti biofotoni sunt Qi, dar stim ca acestia isi au sursa in ADN-ul din mitocondrii, centrala energetica a celulelor noastre si a energiei noastre. Biofotonii pot fi o manifestare a Qi-ului sau doar un produs secundar al reactiilor celulare. Nu stim, dar ce se stie este ca, corpurile noastre produc lumina si ca aceasta lumina este alterata in cazul bolilor.

Cum functioneaza toate celulele impreuna? Ce le hraneste si le motiveaza in indeplinirea activitatilor zilnice si cum sunt organizate aceste trilioane de celule care compun corpul uman? Embriologia poate da un raspuns detaliind existenta hormonilor de crestere, proteine mesagere, tipuri de celule ajungand la descrieri intelese doar de o mica parte, pentru restul parand „destepte”. Conceptul de Qi este mult mai simplu fiindca este unificator. Medicina chineza nu se concentreaza asupra detaliilor precise, ci pe abilitatea innascuta a celulelor noastre de a functiona impreuna si cooperativ. A crea o munca de echipa inseamna mai mult decat individualitati, a lega impreuna si a ne produce „pe noi” inseamna tot.

Qi este energia produsa de fiecare celula, forta care leaga acele celule si ceea ce produc, suma intregului metabolism. Termenul de forta vietii se potriveste cel mai bine acestei descrieri. Oamenii incearca sa egaleze QI cu energia creierului si a nervilor, dar nervii nu pot explica organogeneza, procesul prin care organele se creeaza si apoi functioneaza armonios si de ce incredibila organizare care se formeaza in embrion se formeaza cu mult inainte de aparitia nervilor (in a 4-a saptamana). Qi este mai mult decat energie celulara pura, este o energie dezvoltatoare si cooperativa. Cel mai usor exemplu la care ma pot gandi, ca tot e acum sezonul, este o echipa de fotbal. Degeaba ai individualitati puternice, nu aceasta e reteta succesului. Ai nevoie de jucatori care sa se inteleaga la un nivel mai inalt decat prin vorbe, sa se simta (ceea ce Romania nu are acum:), sa lucreze impreuna la un nivel care depaseste intelegerea rationala.

De aceea Qi este atat de important, fiindca este o energie mai mult unificatoare decat reductionista. Nu exista un concept echivalent in medicina vestica si asta este unul din motivele pentru care deschide noi cai de vindecare, inexistente in Vest.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Qi Qi

 1. Adriana Veloiu zice:

  Interesant subiectul, dar ar fi corect sa il mentionati pe dr. Daniel Keown daca tot citati din cartea sa.

  • Asta intentionam, in primele articole am spus putina rabdare, si voi da si titlul cartii. Vreau doar sa starnesc curiozitatea cititorului…
   Dar daca tot ati mentionat nu are sens sa mai intarzii.
   Cartea se numeste: Spark of the Machine, scrisa de dr. Daniel Keown.
   Ma bucur mult ca mai sunt cititori interesati de aceste subiecte. Poate totusi incepem sa ne trezim…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s