Tratamentul hipertensiunii prin acupunctura si nutritie


Medicina chineza ofera ca si cauza a hipertensiunii inaltarea energiei Yang pe un fond de deficienta a Yin-ului Ficatului sau Yin-ului Rinichilor. Hipertensiunea o putem imparti in:

  • hipertensiune cu dureri de cap – Yang-ul Ficatului care se inalta, Foc in Ficat, Vant in Ficat
  • hipertensiune cu dureri de cap – deficienta Yin-ului Ficatului si deficienta de Sange
  • hipertensiune cu tinitus (tiuit in urechi) – deficienta Yin-ului Rinichilor
  • hipertensiune cu senzatia de greutate – retentia de flegma si umiditate

Hipertensiune cu dureri de cap (Yang-ul Ficatului care se inalta, Foc in Ficat, Vant in Ficat)

Simptome: hipertensiune, crize hipertensive, iritabilitate, furie, insomnie, dureri de cap severe, ochi inrositi, tinitus, fata si ten rosu, gura uscata, gust amar in gura.

Cauze: dieta necorespunzatoare (alimente fierbinti, bauturi alcoolice) de obicei in combinatie cu incarcatura emotionala, furie, suparare sau stres care transforma Qi-ul Ficatului stagnand in Yang care se inalta.

Acupunctura: LIV2, GB20, GB43, SI2, LIV3, LI4.

De evitat: alimentele termic calde si fierbinti in special condimentele iuti; bauturile alcoolice, alimente amare-fierbinti care afecteaza Yin-ul Ficatului (precum cafea), usturoi.

Recomandate: alimente care actioneaza ca suplement pentru Sangele din Ficat si Yin pentru a drena Yang-ul care se inalta si a reglementa curgerea Qi-ului Ficatului.

Alimente pentru a raci caldura din Ficat si a drena Yang-ul:

– fructe: pere, mere, portocale

– vegetale: grau, fasole boabe, spanac

– bauturi: ceai verde

– produse lactate: lapte

Alimente pentru a reglementa Qi-ul Ficatului si miscarea descendenta a Qi-ului:

– peste: crab, caracatita

– fructe: afine, lamai

– vegetale: spanac, telina, tomate, castane de apa

– bauturi: ceai verde

Alimente pentru suplementarea Yin-ului Ficatului si Sangelui:

– carne: rata, porc, pui

– fructe: struguri

– vegetale: spanac, telina, rosii

– cereale: boabe de soia neagra

– seminte: muguri de pin, susan negru, seminte de floarea soarelui

Hipertensiune cu dureri de cap (Deficienta Yin-ului Ficatului si Deficienta de Sange)

Simptome: hipertensiune, ameteli (usoare dar persistente), tinitus, amorteli in extremitati, senzatia de caldura in palme si talpi, insomnie, vedere neclara, ochi uscati, amenoree, menstruatie cu volum de sange scazut, slabiciuni musculare, unghii uscate si casante.

Cauze: de obicei apare la oameni in varsta in combinatie cu o Deficienta Yin a Rinichilor, somn insuficient noaptea, munca excesiva, incarcari emotionale puternice, dieta necorespunzatoare (alcool in exces).

Acupunctura: LIV3, BL18, LIV8, KI3.

De evitat: alimente termic fierbinti si uscate (cafea, sare in exces, condimente iuti), excesul de alimente amare (cafea, ceai negru).

Recomandate: alimente care hranesc Yin-ul Ficatului si Sangele.

Alimente pentru eliminarea caldurii (racorire):

– vegetale: fasole boabe, spanac, rosii

– bauturi: ceai verde

Alimente pentru a hrani Yin-ul Ficatului:

– carne: iepure, porc

– fructe: dude, prune, lamai

– vegetale: spanac, telina, rosii, alge de mare brune

– cereale: boabe de soia negre, grau

– ulei: ulei de masline

Alimente pentru a suplimenta Sangele:

– fructe: cirese, struguri

– seminte: muguri de pin

Hipertensiune cu tinitus (deficienta Yin-ului Rinichilor)

Simptome: hipertensiune, tulburari de somn, pierderi de memorie, durere de spate si genunchi, tinitus, ameteala, impotenta, ejaculare nocturna.

Cauze:  somn insuficient noaptea, munca excesiva, excese sexuale, droguri.

Acupunctura: KI3, BL23, ST36, SP6, REN6, REN4, SI2

De evitat: sarea in exces, alimente amare (cafea sau ceai), alimente cu natura termala fierbinte si arome iuti (usturoi, scortisoara, alcool).

Recomandate: alimente care hranesc Yin-ul Ficatului si Esenta. Posibil si suplement pentru Yin-ul Ficatului. Pentru simptome de caldura: racirea Rinichilor si a Ficatului.

Alimente pentru hranirea Yin-ului Rinichilor:

– carne: rata, pui, porc

– peste: scoici, biban, crap, caracatita

– fructe: cirese, dude, stafide, struguri

– cereale: mei, grau

– lactate: unt, smantana

– seminte: castane, susan negru, nuci

Hipertensiune cu senzatia de greutate (retentia de flegma si umiditate)

Simptome: hipertensiune, senzatia de greutate in cap si extremitati, miscari lente, senzatia de presiune in piept, ameteala, oboseala, greutate excesiva.

Cauze: in principal din cauza dietei (carne grasa in exces, produse lactate, dulciuri) care slabeste splina, obezitate, stres, surmenaj.

Acupunctura: SP9, ST40, ST36, REN12, P6, BL20, BL21, SP2.

De evitat: alimente crude, alimente cu natura termala rece (fructe, sucuri de fructe, salate), carne grasa, prea multe produse lactate, citrice, prea multe dulciuri (zahar in special stimuleaza formarea flegmei si umiditatii).

Recomandate: alimente care ajuta splina, uscate, care dreneaza fluidele si transforma flegma.

Alimente care transforma flegma si umiditatea:

– vegetale: ridichi

– cereale: orz, boabe de soia

– condimente: ghimbir, cardamon, usturoi, coriandru

Alimente care hranesc Splina:

– carne: carne de vita, miel

– fructe: struguri

– vegetale: fasole, fenel, morcovi, cartofi

– cereale: ovaz, orez, porumb

– condimente: anason, ghimbir

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Tratamentul hipertensiunii prin acupunctura si nutritie

  1. dumitrscu zice:

    UNDE SE AFLA PUNCTUL SI 20??????

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s