Acupunctura pentru pierderea auzului


Acupunctura este mai eficienta decat terapia conventionala cu medicamente in tratamentul pierderii bruste a auzului de tip neurosenzorial. O cercetare publicata in jurnalul Acupuncturii Clinice (Journal of Clinical Acupuncture and Moxibustion) gaseste acupunctura mai eficienta decat mai multe tipuri de terapii medicamentoase. Cercetarea demonstreaza ca acupunctura are o rata de vindecare mai mare decat tratamentul medicamentos pentru tratamentul pierderii auzului de tip neurosenzorial. Cu toate acestea, o combinatie de acupunctura plus terapia medicamentoasa conduce la cea mai mare rata de rezultate pozitive pentru pacient.

Pierderea brusca a auzului, cunoscuta sub numele de surditate brusca, este considerata o urgenta medicala. Ea apare ca o pierdere inexplicabila, rapida a auzului, fie imediat sau timp de mai multe zile. In noua din zece cazuri, pierderea auzului este limitata la o singura ureche. Tratamentele folosite includ corticosteroizi, medicamente antivirale, si vasoactive si tratamente pe baza de oxigen.

Un numar de 102 de participanti au fost impartiti in mod aleatoriu in trei grupuri diferite pentru studiu. Primul grup a primit acupunctura traditionala chineza combinat cu medicamente farmaceutice. Al doilea grup a fost tratat cu medicamente ca si procedura de sine statatoare. Al treilea grup a fost tratat cu acupunctura traditionala chineza ca unic tratament. Atat grupul de tratament integrat cat si grupul de acupunctura au avut rate de vindecare semnificativ mai bune decat grupul de terapie medicamentoasa. Grupul de tratament integrat a atins cel mai inalt nivel de succes clinic.

Pacientii au fost admisi la studiu daca simptomele lor s-au dezvoltat in ultima luna si nu au avut alte afectiuni legate de ureche. Pacientii nu au fost inclusi in cazul in care acestia erau insarcinati sau daca au suferit de hipertensiune severa, diabet, probleme cardiace, boli cerebro-vasculare, tumori maligne, sau pierderea auzului asociate cu boli cum ar fi boli ale urechii medii, boala Meniere.

Terapia medicamentoasa a inclus administrarea de prednison, lidocaina, vinpocetina si / sau fibrinolysin in functie de tipul de pierdere a auzului. Tratamentul a inclus acupunctura acupunctelor Ermen (TB21), Tinghui (GB2), Wangu (GB12), si acupunctura scalpului in zona-vertij auditiv. Toate punctele de acupunctura au fost aplicate pe partea afectata. Pacientii au fost tratati într-o poziție in scaun si tehnici de acupunctura manuala au fost folosite pentru a obtine senzatia de Qi. Cercetatorii au oferit detalii cu privire la tehnicile de acupunctura utilizate in studiu:

  • Ermen (TB21), Tinghui (GB2): Pacientii au fost instruiti sa deschida larg gura si ace filiforme de 40 – 50 mm au fost inserate in jos la un unghi de aproximativ 15°. Scopul a fost de a obtine o senzatie de greutate si de plenitudine in interiorul urechii.
  • Wangu (GB12): Un ac filiform de 40 mm a fost inserat si usor inclinat spre canalul urechii. Scopul a fost de a realiza o senzatie dureroasa sau de plenitudine sau pentru senzatia de radiere in cap sau de umar.
  • Acupunctura in zona scalpului in jurul canalului auditiv: Un ac filiform de 40mm a fost inserat spre partea posterioara a capului. S-au aplicat rasuciri in mod continuu timp de 2 – 3 minute, la o viteza de aproximativ 200 de rotații pe minut.

Acele au fost pastrate timp de 30 de minute cu tehnici manuale aplicate la fiecare 15 minute. Acupunctura, ca o terapie de sine statatoare, a atins o rata efectiva totala de 79,4%. Grupul de tratament integrat a atins o rata efectiva totala de 97,1%. Grupul de terapie medicamentoasa a avut o rata totala efectiva de 47,1%. In grupul de acupunctura, 22 din 34 de pacienti au fost considerati vindecati, comparativ cu doar 6 in grupul de terapie medicamentoasa.

Autorii studiului au comentat ca utilizarea acupuncturii in plus fata de tratamentul medicamentos poate sa fi crescut fluxului sanguin si fluxul de oxigen la ureche facilitand astfel recuperarea functiei nervoase. Pe baza constatarilor, cercetatorii au recomandat studii clinice suplimentare.

 

Referinte:
Liao W, Dai S, Jia JP, et al. (2015). Integrated Treatment of Traditional Chinese Acupuncture and Western Medicine for Sudden Deafness of 34 Cases, Journal of Clinical Acupuncture and Moxibustion, Volume 31, No. 1.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s