5 elemente si 5 gusturi


Potrivit credintelor traditionale chineze, totul in univers este generat prin combinarea si miscarea celor cinci elemente: Lemn, Foc, Pamant, Metal si Apa. Astfel, caracteristicile acestor cinci elemente se manifesta in toate lucrurile din univers. Suntem fiinte umane si suntem parte a universului. Prin urmare, mecanismele din corpul nostru respecta principiile universului si a sistemului celor cinci elemente.

Relatiile corespunzatoare dintre cele cinci elemente si cele cinci arome sunt: Apa-Sarat,

Cele 5 Elemente

Cele 5 Elemente

Foc-Amar, Lemn-Acru, Metal-Iute, si Pamant-Dulce.
De asemenea cele cinci gusturi si corelatia cu organele interne sunt:
– Acru-Ficat, acrul imbunatateste functia hepatica (Ficatul si Acrul corespund elementului Lemn)
– Amar-Inima, amarul intareste functia Inimii (Inima si Amarul corespund elementului Foc)
– Dulce-Splina, dulcele imbunatateste functia splenica (Dulce si Splina corespund elementului Pamant)
– Iute-Plaman, iuteala imbunatateste functia pulmonara (Iute si Plaman corespund elementului Metal)
– Sarat-Rinichi, saratul imbunatateste functia renala (Sarat si Rinichi corespund elementului Apa)

Relatia intre alimente si organele interne

Acrul hraneste Ficatul: alimentele acre pot creste digestia si protejeaza Ficatul. Consumul frecvent poate ajuta la digestie si ucide bacteriile nedorite in tractul gastro-intestinal. Acesta poate ajuta, de asemenea, la prevenirea racelilor si scaderii tensiunii arteriale. Alimentele care sunt in primul rand acre, prune acre, rodii, portocale, contin vitamina C  care pot intari imunitatea.

Amarul ajuta Inima: un vechi proverb chinezesc spune ca: un medicament bun are gust amar. Medicina chineza considera ca alimentele amare usuca si solidifica „yin”, si ca acestea pot dezumidifica corpul si cresc cantitatea de urina. Alimente cum ar fi coaja de portocala, migdale amare, consumate regulat, pot preveni acumularea de toxine si trateaza diferite tipuri de leziuni.

Dulce hraneste Splina: alimentele dulci dau energie, scad oboseala, regleaza functia Stomacului, si ajuta la detoxifierea organismului. Ele pot, de asemenea, ameliora spasmele. Alimentele dulci includ zahar brun, miere, orez, grau.

Iute ajuta Plamanii: medicina chineza spune ca alimentele condimentate pot ajuta organismul sa transpire si poate regla si elimina blocajele in fluxul energiei vitale. Alimente comune, cum ar fi ghimbir, usturoi, chili, piper sunt in principal iuti si pot proteja vasele de sange, regla fluxul de sange si ajuta la deblocarea meridianelor. Consumate frecvent pot ajuta la prevenirea racelii. Cei care sufera de hemoroizi, constipatie, sau nevroza trebuie sa fie precauti in consumul lor deoarece pot accentua simptomele enumerate mai devreme.

Sarat consolideaza Rinichii: salinitatea incununeaza cele cinci arome (sarea in bucate). In medicina chineza, alimentele sarate pot regla celulele umane si fluxul de sange, si mentine metabolismul normal. Salinitatea imbunatateste tranzitul intestinal, dizolva chisturile, si imbunatateste yin-fluid si sangele. Alimente cum ar fi sarea, alge, sunt alimente sarate excelente (a nu se confunda cu sarea imbogatita cu iod).

Cu toate cele de mai sus, numai prin echilibrarea selectiei produselor alimentare si amestecarea celor cinci arome putem numi o dieta sanatoasa; prea mult sau prea putin din orice gust poate provoca un dezechilibru. De exemplu, prea mult Acru poate creste energia Ficatului care va afecta functia Stomacului si a Splinei (Lemn peste Pamant); prea mult Amar este de natura sa creasca Focul in Inima afectand energia pulmonara (Focul topeste Metal); prea mult Dulce poate afecta Splina si Stomac afectand energia Rinichiului; prea mult Iute ar creste energia pulmonara afectand energia Ficatului (Metal distruge Lemn); prea mult Sarat creste energia Rinichiului afectand energia Inimii (Apa stinge Foc).

Medicina chineza promoveaza echilibrul. Echilibrul de la ceea ce mancam, ceea ce simtim, ceea ce infaptuim, ceea ce gandim si ceea ce vorbim. Uneori acest echilibru este afectat de conditiile in care traim, de ceea ce mancam, de oamenii cu care ne inconjuram. Desi unele cauze nu le putem schimba, unele stau in puterea noastra sa le influentam. Alimentatia este primordiala pentru sanatatea noastra, medicina chineza (si nu numai) spune ca fara functionarea corespunzatoare a sistemului digestiv (elementul Pamant care actioneaza ca un factor stabilizator) nicio boala nu va fi depasita.

Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu