Tratament practic pentru torticolis


Astazi vom discuta o problema foarte des intalnita, torticolis. Un tratament pentru care va garantez ca veti simti o ameliorare imediat cum se inteapa punctele specifice. Nu fac astfel de afirmatii usor iar atunci cand le fac chiar cred in acestea datorita efectelor pe care eu insumi le-am observat in tratamentele efectuate. Dupa cum spuneam in posturi anterioare, in acupunctura nu poti afirma, STIU. Intotdeauna este o cautare si invatare continua pentru a face mai mult cu mai putin. Tratamentul se bazeaza pe teoria regretatului dr.Richard Teh-Fu Tan, o teorie pe cat de simpla pe atat de eficienta, aplicabila in multe alte afectiuni.

Torticolisul este de doua tipuri. Primul tip este contractia spasmodica a muschilor gatului ca urmare a unor leziuni a ganglionilor bazali, iar al doilea tip este intalnit ca o senzatie de tragere constanta a muschilor gatului. In primul caz, capul poate sa fie blocat permanent inspre o parte iar la examinare se observa o contractie dureroasa a muschiului sternocleidomastoidian, insa toti muschii gatului poti fi implicati. Ca si cauze putem enumera lezarea muschiului sternocleidomastoidian, ‘statul in curent’, dormitul intr-o pozitie nenaturala, practicarea unui sport fara o incalzire prealabila. Stim cu totii ce presupune tratamentul clasic, analgezice, creme, repaus. Insa cat din acestea ajuta?

Teoria dr. Tan se bazeaza pe tratamentul afectiunilor, in special dureri (orice fel) utilizand puncte distale (puncte de acupunctura localizate cat mai departe de zona afectata). Cu cat mai distal punctul, cu atat mai eficient. Spre deosebire de acupunctura clasica, unde se recomanda inteparea punctelor locale asociate cu puncte distale, teoria dr. Tan recomanda NUMAI punctele distale pentru tratament. Practicata corect, cel mai mare avantaj este ca se va observa o ameliorare de cel putin 50% de la prima sesiune, de fapt in cateva minute de la inceperea tratamentului. In torticolis, ca si meridiane afectate local, putem avea Colecist (Vezica Biliara) jurul punctului GB20, Vezica Urinara in jurul punctului BL10. Ca si zona de corespondenta pentru aria gatului afectata de torticolis avem glezna piciorului de pe partea opusa a zonei afectate. Astfel, daca torticolisul se manifesta pe partea dreapta, vom intepa glezna piciorului stang si invers. Punctele recomandate a fi intepate cu efecte imediate (dar nu singurele), GB40(Colecist 40), BL60(Vezica Urinara 60), Kid2 (Rinichi 2), Liv4 (Ficat 4).

Pentru cei care aveti aceasta problema, va invit sa palpati zona din jurul gleznei si maleolei (popular pe langa oul piciorului) si o sa observati ca sunt zone/puncte mai sensibile/dureroase. In functie de cum durerea torticolisului se ‘lasa’ mai sus sau mai jos, palpati pe picior in acelasi sens, mai sus de maleola sau mai jos, atat pe partea interioara cat si exterioara a piciorului.

Dupa cum v-am spus, aceasta tehnica este pe cat de simpla pe atat de eficienta. Doar incercati!

 

 

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s