Baza vietii 2


Saptamana trecuta am inceput sa scriu despre o carte care face legatura dintre medicina vestica si cea estica, mai precis medicina vestica confirma de fapt explicatiile medicinii traditionale chineze in termeni mult mai sofisticati.

In medicina chineza, exista un termen Jing, care reprezinta esenta noastra, ceea ce mostenim de la parinti, constitutia cu care ne nastem. Aceasta este stocata in Rinichi, creeaza organismul nostru, ghideaza dezvoltarea lui pana la maturitate iar declinul acesteia duce la imbatranire si in final la disparitie (am mai vorbit despre aceasta in articolul despre functiile Rinichilor). Ceea ce-ti poti dori in viata e sa ai mai mult Jing. Un Jing puternic iti permite sa muncesti 18 ore pe zi, sa urci muntii, sa alergi la maratoane, sa faci lucruri la care altii prefera doar sa stea. In medicina estica sunt trei termeni, asa numitele cele 3 comori – Jing, Shen, Qi – de care depinde o viata sanatoasa si infloritoare. Este cumva similar cu, dar in final diferit de genetica.

Toti am auzit de genetica, de descoperiri de gene care sunt sursa sau predispun la diferite boli. Genele sunt ceea ce ne definesc, ceea ce ni se va intampla, dar totusi nu e atat de simplu. Genetica nu este o stiinta exacta, ceea ce iti ofera este o Probabilitate.

In genetica exista un termen cunoscut celor ce lucreaza in domeniu, penetranta incompleta. Datorita sau din cauza acestui termen, geneticienii nu-ti pot da o informatie precisa despre cum genele tale te-au sau te vor afecta ci doar o probabilitate de 60% (exemplu) de a dezvolta o tumora cand in realitate poate fi fie 0% fie 100%. Datorita acestui factor, genetica ramane o stiinta statistica in acest moment.

Diferenta intre ce gene ai si ce gene manifesti se numeste dominanta. Fenotipul este dominanta, ceea ce vezi si ai, iar genotipul sunt toate genele care le ai indiferent daca sunt folosite sau nu. Diferenta acestora explica de ce gemenii pot fi diferiti.

Fiecare dintre noi avem 2 gene care codifica acelasi atribut, una de la mama si una de la tata. Cand este acelasi atribut (aceeasi gena), corpul va manifesta rezultatul, de exemplu culoarea ochilor. Cand sunt diferite, corpul trebuie sa aleaga una, astfel aceasta devine dominanta. O persoana poate avea ochi caprui chiar daca are si gene pentru ochi albastri si caprui – in acest cazul gena ochi caprui este dominanta. Daca persoana va avea ochi albastri chiar daca are gene pentru ochi caprui, in cazul acesta gena pentru ochi caprui se va numi ca penetranta incompleta. Culoarea ochilor este simpla deoarece este o singura gena implicata ca atribut sau fenotip, insa in alte cazuri e mult mai complicat. In determinarea inaltimii sunt gene multiple implicate. Gene pot fi oprite de alte gene, asta inseamna chiar daca sunt gene dominante, nu vor avea si sansa sa o arate, povestea e mult mai complicata. Adaugati aici si faptul ca avem in jur de 6 miliarde de gene (ADN) din care 90% e considerat deseu si deja povestea e infinit de complicata. Acest deseu insa are rolul lui, de fapt din acel deseu avem gene care pot opri/porni functionarea altora, fiind mai mult ca niste ajutoare. Imaginati-va ca va uitati la o placa de baza dintr-un computer, vedeti condensatori, rezistori, diferiti conectori, pentru un ochi neantrenat toate acestea pot parea inutile, dar acel tot face ca atunci cand apasam un buton in loc de bip bip sa avem pe ecran ce ne dorim.

ADN-ul deseu nu este deloc un deseupoate mai bine spus, cunostintele noastre despre acesta poate sunt deseuri.

Ca si concluzie, stim ca acest cod genetic nu este chiar de incredere – genele dominante nu sunt intotdeauna dominante, genele joaca roluri intre ele dificil de prezis si 90% din ADN are functii care nu sunt in totalitate cunoscute.

Ce putem spune insa despre personalitate? Genele contin foarte putin despre asta sau cel putin inca nu stim mai mult.

Personalitatea are un efect enorm asupra genelor, dar genele singure explica numai partial aceasta personalitate. Gemenii genetici, cu aceleasi gene, acelasi genotip pot avea personalitati foarte diferite. Personalitatea e cea mai subtila si cea mai ascunsa dintre toate lucrurile. De ce anumiti oameni se imbolnavesc iar altii nu, nu este o chestiune doar de ce au (ADN) ci si de felul cum interactioneaza cu acest cod. Starea de spirit si sanatatea sunt strans legate iar genetica joaca doar un mic rol aici. Toti am citit si auzit ca optimistul se vindeca mai repede decat pesimistul. Acesta e unul din motivele pentru care consilierea psihologica isi are rolul ei in boli grele. In medicina chineza, personalitatea, spiritul este Shen care interactioneaza cu puterea nostra interna (constitutia), Jing. Acesta este secretul care trebuie inteles si ascultat. De cate ori am citit despre indivizi care la prima vedere ar fi catalogati inferior din punct de vedere genetic dar care reusesc sa treaca peste obstacole si sa reuseasca. Cel mai bun exempu, il avem pe Stephen Hawking, cu o boala necrutatoare marcata in genotipul lui, dar un geniu in rest. Genele sunt statistica, Jing este real.

Medicii chinezi nu analizeaza genetic un pacient, ei evalueaza semnele unui Jing puternic care se manifesta in caracteristici fizice: forma fetei unde cauta simetria si o falca cu aspect puternic, analizeaza starea parului si albirea lui, starea dintilor si calitatea auzului. Ce e mai surprinzator e ca aceste atribute fizice sunt produse de un singur grup de celule, celule care sunt vedete in embriologie: celulele crestei neurale (vom detalia in viitor aceste celule). Aceste celule sunt cele care creeaza diferite tipuri, veti vedea cum aceste celule migreaza in locuri care corespund chiar cu punctele de acupunctura importante. Poate nu e secretul, poate e, dar cu siguranta implicatiile pot fi destul de importante.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s