Baza vietii


In cautarea de noi informatii, de a intelege si mai mult ce este acupunctura, de a intelege de ce si cum functioneaza, de a valida niste idei proprii, am gasit o carte scrisa de un doctor de medicina de urgenta care practica acum acupunctura si ale carui idei le gasesc atat de simple si atat de evidente. Sa nu fiu inteles gresit, acupunctura functioneaza dar ramane misterul De ce. Explicatia medicinii chineze poate e suficienta dar nu indeajuns de clara pentru a putea discuta deschis cu oricine fara a ridica sprancene. Pana am deschis aceasta carte. Voi incerca aici sa descriu ideile insa va lua ceva articole. Sper doar sa pot surprinde indeajuns de mult ca sa va fac sa va puneti intrebari, la mine reactia initiala a fost Wow! Va voi spune si cartea, doar un pic de rabdare.

Primul articol surprinde atat de simplu baza vietii, explicatie de multe ori trecuta atat de usor cu vederea.

Metabolismul si productia de energie in celule a fost studiat in detalii atomice astfel ca acum stim exact ce si cum se intampla in celula, cuvantul care descrie fiind incredibil.

O celula animala consta din 2 creaturi care au fuzionat miliarde de ani in urma traind intr-o simbioza perfecta: celula eucariota in care traieste mitocondria. Mitocondria inca pastreaza propriul ADN si perete celular. Simbioza dintre ele e perfecta, celula eucariota furnizeaza mitocondriei zaharul, oxigen, aminoacizi. Mitocondria in schimb furnizeaza adenozin trifosfat, ATP, Energia. ATP este cea care face posibila orice actiune, de la contractii musculare la impulsuri nervoase. Este cea mai importanta forma de energie celulara, insa mitocondria mai produce si alte molecule. Rolul mitocindriei trece de productia de energie la apoptoza, moartea programata a  celulei, una din cele mai importante functii ale corpului, nefunctionarea acesteia o vedem cel mai bine in cancer. Mitocondria omoara celula prin inundarea ei cu calciu facand asta in cazul defectelor celulare sau imbatranirii. Se pare ca aceasta functie de sinucidere a celulei a aparut cand celulela a fuzionat cu mitocondria facand din aceasta nu numai aducatorul vietii ci si a mortii.

Defectele mitocondriale sunt asociate cu stari de letargie, oboseala cronica (oare unde am mai intalnit simptomele astea), cedarea organelor si moartea timpurie. Mitocondria furnizeaza energia actionand precum o centrala electrica. DNA stocat in nucleul mitocondriei este citit, RNA este creat ca mesageri a acestor informatii parasind nucleul pentru a crea proteine, acestea la randul lor creand alte celule. Puneti impreuna cateva trilioane de aceste mici centrale si aveti corpul uman!

Inteligenta in acest proces e uimitoare!

Celula nu doar creeaza energie ci si alte substante necesare functionarii intregului corp, mai multe celule care se reunesc pentru acelasi scop formand un organ.

Cred ca incepeti sa intuiti unde vreau sa ajung…QI. Qi care este baza in medicina chineza, energia creatoare care tine totul legat. Dar daca totul ar fi atat de evident ar fi prea simplu. Si totusi poate este. Vom vedea in articolele urmatoare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Baza vietii

  1. BOTEANU MIHAIL zice:

    Multumesc! pentru efortul depus pe acest blog de a.. încerca, a ne pune în temä si a face mai bine înteleasä „ACUPUNCTURA” tehnicä milenarä „Chinezä” de prevenire si tratare a corpului uman..

  2. Va multumesc pentru apreciere! Din pacate acupunctura este putin inteleasa la noi in tara sau mai rau, gresit inteleasa. Incerc pe aceasta cale sa o fac cunoscuta, atat cat se poate si sper sa ajute macar o mica parte din vizitatorii acestui blog.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s