Baza vietii


In cautarea de noi informatii, de a intelege si mai mult ce este acupunctura, de a intelege de ce si cum functioneaza, de a valida niste idei proprii, am gasit o carte scrisa de un doctor de medicina de urgenta care practica acum acupunctura si ale carui idei le gasesc atat de simple si atat de evidente. Sa nu fiu inteles gresit, acupunctura functioneaza dar ramane misterul De ce. Explicatia medicinii chineze poate e suficienta dar nu indeajuns de clara pentru a putea discuta deschis cu oricine fara a ridica sprancene. Pana am deschis aceasta carte. Voi incerca aici sa descriu ideile insa va lua ceva articole. Sper doar sa pot surprinde indeajuns de mult ca sa va fac sa va puneti intrebari, la mine reactia initiala a fost Wow! Va voi spune si cartea, doar un pic de rabdare.

Primul articol surprinde atat de simplu baza vietii, explicatie de multe ori trecuta atat de usor cu vederea.

Metabolismul si productia de energie in celule a fost studiat in detalii atomice astfel ca acum stim exact ce si cum se intampla in celula, cuvantul care descrie fiind incredibil.

O celula animala consta din 2 creaturi care au fuzionat miliarde de ani in urma traind intr-o simbioza perfecta: celula eucariota in care traieste mitocondria. Mitocondria inca pastreaza propriul ADN si perete celular. Simbioza dintre ele e perfecta, celula eucariota furnizeaza mitocondriei zaharul, oxigen, aminoacizi. Mitocondria in schimb furnizeaza adenozin trifosfat, ATP, Energia. ATP este cea care face posibila orice actiune, de la contractii musculare la impulsuri nervoase. Este cea mai importanta forma de energie celulara, insa mitocondria mai produce si alte molecule. Rolul mitocindriei trece de productia de energie la apoptoza, moartea programata a  celulei, una din cele mai importante functii ale corpului, nefunctionarea acesteia o vedem cel mai bine in cancer. Mitocondria omoara celula prin inundarea ei cu calciu facand asta in cazul defectelor celulare sau imbatranirii. Se pare ca aceasta functie de sinucidere a celulei a aparut cand celulela a fuzionat cu mitocondria facand din aceasta nu numai aducatorul vietii ci si a mortii.

Defectele mitocondriale sunt asociate cu stari de letargie, oboseala cronica (oare unde am mai intalnit simptomele astea), cedarea organelor si moartea timpurie. Mitocondria furnizeaza energia actionand precum o centrala electrica. DNA stocat in nucleul mitocondriei este citit, RNA este creat ca mesageri a acestor informatii parasind nucleul pentru a crea proteine, acestea la randul lor creand alte celule. Puneti impreuna cateva trilioane de aceste mici centrale si aveti corpul uman!

Inteligenta in acest proces e uimitoare!

Celula nu doar creeaza energie ci si alte substante necesare functionarii intregului corp, mai multe celule care se reunesc pentru acelasi scop formand un organ.

Cred ca incepeti sa intuiti unde vreau sa ajung…QI. Qi care este baza in medicina chineza, energia creatoare care tine totul legat. Dar daca totul ar fi atat de evident ar fi prea simplu. Si totusi poate este. Vom vedea in articolele urmatoare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Baza vietii

 1. BOTEANU MIHAIL zice:

  Multumesc! pentru efortul depus pe acest blog de a.. încerca, a ne pune în temä si a face mai bine înteleasä „ACUPUNCTURA” tehnicä milenarä „Chinezä” de prevenire si tratare a corpului uman..

 2. Va multumesc pentru apreciere! Din pacate acupunctura este putin inteleasa la noi in tara sau mai rau, gresit inteleasa. Incerc pe aceasta cale sa o fac cunoscuta, atat cat se poate si sper sa ajute macar o mica parte din vizitatorii acestui blog.

 3. Stan Păţitul zice:

  La începutul lui 2018 am avut 4 atacuri de panică într-o singură lună (ianuarie). Două dintre ele au fost cu paralizia mâinii şi piciorului stâng şi două cu aritmie severă şi tensiune arterială. Am mers la doctori, care şi-au dat cu părerea: depresie, sistemul nervos obosit, probleme cu inima, un posibil avc tranzitoriu, etc. La analiza sângelui a rezultat că nu a fost avc, nu a fost preinfarct. Atunci ce să fie, m-am întrebat. Nu am avut aşa ceva niciodată, nu consum alcool, nu fumez, sunt aproape vegetarian şi consum alimente cât de cât bio, adică din curtea mea, că sunt un pic ţăran.
  Medicamentele prescrise nu ajutau prea mult şi unele aveau aşa multe contraindicaţii încât nu le-am luat de frică să nu-mi afecteze alte organe interne.
  Am fost la un bioenergoterapeut în Ploieşti, care m-a energizat (zicea el) şi trebuie să-mi treacă, măcar aritmia, care îmi crea emoţii, că nu mai existau două bătăi ale inimii care să fie simetrice şi simţeam o apăsare în zona inimii, ca să nu mai amintesc de disconfortul dispneei. Însă am abandonat ideea cu bioenergia că nu a avut nici un efect şi dădeam banii degeaba (50 lei per şedinţă).
  Întâmplător am dat peste un caz asemănător pe internet, care se tratase prin acupunctură. Acolo dădea şi punctele ce trebuie înţepate (vreo 14 x 2 că aveau puncte simetrice, pe ambele părţi ale corpului).
  M-am apucat să le identific după o cărţulie despre acupunctură a dr. Ionescu Târgovişte. Am făcut o figură pe care le-am plasat pentru a le găsi mai repede. Şi nu le-am înţepat, le-am masat (presat, apăsat). Un minut pentru fiecare punct (după ceas). Prima şedinţă a durat cam o oră, până am deprins metoda şi până am învăţat punctele unde erau plasate. A fost uimitor: după prima şedinţă inima a revenit la bătaia ei normală. Fără calciu şi magneziu, fără concor, aspacardin, etc. Pur şi simplu inima şi-a găsit ritmul normal, că nu o aveam defectă, doar că circuitele pe care circulă curentul electric în inimă se modificaseră (spun doctorii). Dar parcă ştie cineva care este sursa de curent care activează inima şi care sunt circuitele. Doar ipoteze şi păreri. Omul e un mister şi nu poate face un doctor ce a făcut Dumnezeu.
  După alte 3 şedinţe (am făcut una pe zi) am revenit la starea normală pe care am avut-o înainte de aceste probleme.
  Am scris aici că poate mai sunt persoane care au aceleaşi simptome. Acupunctura este formidabilă în acest caz şi nu trebuie stat mult cu palpitaţiile pt că în timp dezechilibrul poate afecta inima cu adevărat.
  Nu pot să mă dau specialist, spun doar ce am păţit eu, dar aritmiile, de obicei, pornesc de la o deplasare a chakrei inimii (anahata). Din locul ei normal (plasat pe axa corpului) aceasta se deplasează spre inimă. De aici modificarea energetică a inimii şi palpitaţiile, care culmea, se agravează când stai la orizontală. Este bine ca persoana cu astfel de probleme să doarmă în şezut până la rezolvarea lor, pt că la orizontală inima tinde să-şi încetinească bătăile. Cel puţin eu aşa am dormit vreo săptămână, de teama unui infarct. Şi la fel de benefic este să ia ceva pe bază de aspirină pentru a ţine sângele mai fluid.
  Ce poate fi mai perfect decât acest gen de tratament prin acupunctură/presupunctură: simplu, fără efecte adverse, fără chimicale şi atât de la îndemâna oricui. Şi nu mai arunci cu banii pe pastile de tinzi să devi dependent.

  Sănătate şi numai bine!

 4. Stan Păţitul zice:

  erată: la sfârşit „…pastile de care tinzi să devi dependent”. am omis cuvântul „care”.
  Dacă adminul ar modifica direct în text nu ar fi rău. Ca să dispară această erată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s