Bolile infectioase in medicina chineza


Viziunea medicinii chineze in ceea ce priveste bolile infectioase se bazeaza in special pe doua concepte. Aceste concepte sunt de fapt descrieri alternative a acelorasi semne si simptome din perspectiva medicinii vestice. Cele doua concepte sunt:

 • Originea Factorului Patogen. Medicina chineza descrie cum un Factor Patogen se manifesta intr-o boala infectioasa (ex. Vant-Caldura) care isi are originea din afara corpului (climatic Vant-Caldura) sau din interiorul corpului (Vant-Caldura rezultata din stagnarea emotiilor) sau poate fi o combinatie a celor doua extern-intern;
 • Profunzimea la care se manifesta Factorul Patogen. Medicina chineza ne spune ca un Factor Patogen poate fi situat fie la Exteriorul corpului sau mult mai in Interior. Aceasta Profunzime insa nu ne spune originea fiind mult mai important in a identifica patologia implicata.

Este foarte important aici de a face distinctia intre originea Factorului Patogen (Extern/Intern) si localizarea/profunzimea lui (Exterior/Interior). Trebuie inteles aici ca medicina chineza ofera o descriere „poetica” precum „Vant-Caldura a invadat corpul  si a cauzat boala” si aceasta nu e sinonima cu un agent infectios. In acest caz, Factorul Patogen (Vant-Caldura) este o descriere a imaginii clinice (roseata, febra, durere indica Caldura; simptomele care se schimba rapid indica Vant).

Si reversul este adevarat, microbii nu sunt sinonimi cu Factorii Patogeni din medicina chineza. Totusi, microbii/virusii pot da manifestari care sunt luate in evidenta ca Factor Patogen in medicina chineza. Asta inseamna ca semnele si simptomele tipice ale bolilor infectioase din medicina vestica au corelatii cu Factorul Patogen din medicina chineza si diagnosticul din medicina chineza.

Originea Factorului Patogen

In cazul unei boli infectioase, medicina chineza ofera explicatii in ceea ce priveste originea Extern/Intern a Factorului Patogen:

 • Factor Patogen de origine Externa. Cand originea este Externa, manifestarea Factorului Patogen se refera la efectele agentului infectios impreuna cu alti factori de mediu precum clima sau dieta. De exemplu, o infectie cu un virus si expunerea la frig pot duce la manifestari din categoria Vant-Frig la Exterior.
 • Factor Patogen de origine Interna. Cand originea este Interna, manifestarea infectiei apare ca urmare a unui dezechilibru mult mai profund si ca urmare nu a fost cauzat de agentul infectios. Agentul infectios doar a permis exprimarea dezechilibrului la un nivel superficial (Exterior). De exemplu, aparitia cistitei (Umezeala-Caldura in Vezica Urinara) la o persoana care avea o conditie preexistenta de Umezeala-Caldura si o Deficienta a Rinichilor.

Diferenta cruciala dintre cele doua de mai sus, este ca in cazul primului, agentul infectios a contribuit la generarea dezechilibrului si in cazul al doilea, infectia apare ca o manifestare a unui dezechilibru mult mai profund si preexistent dar pentru care agentul infectios nu este declansatorul.

Factorul Patogen de origine Externa

Pana si cea mai sanatoasa persoana poate claca in fata bolii. Chiar daca o persoana nu prezinta niciun dezechilibru, in contact cu un agent infectios intr-o concentratie suficienta, acea persoana va dezvolta o infectie, de exemplu bacteriile din alimentele care nu sunt curate. In cazul varsaturilor si diareei la o persoana sanatoasa dupa ce a mancat alimente contaminate, interpretarea medicinii chineze poate fi Invazie Umiditate Caldura in Intestine. Aceasta descrie manifestarea conditiei. In acest caz, originea Factorului Patogen este Extern iar dezvoltarea sindromului  a fost declansata de toxinele produse de bacteriile din alimentele contaminate.

Factorul Patogen de origine Interna

Aceasta categorie tinde sa afecteze persoanele care prezinta deja un dezechilibru. In acest caz infectia este o consecinta a unui dezechilibru preexistent. Cel mai simplu exemplu este reprezentat de persoanele care fac chiar pneumonii foarte des, desi in conditii similare ceilalti din jur nu au o problema. Asta fiindca acea persoana are un dezechilibru care permite aparitiile recurente ale aceleiasi conditii. Infectiile urinare recurente la persoane care prezinta Umiditate-Caldura in partea inferioara a corpului, un alt exemplu. In ambele cazuri, agentul infectios este un microb care face parte din „ecosistemul uman” dar care se multiplica necontrolat pe fondul unui dezechilibru.

Factorul Patogen de origine mixta

Un exemplu de patologie complicata este data de ciuperca piciorului, infectie care apare la persoane cu un dezechilibru preexistent precum Umiditate-Caldura Interna.

Ciupera piciorului are nevoie de umiditate pentru a se dezvolta iar infectia apare in situatii de umiditate externa precum piscine. Asta sugereaza ca Factorul Patogen in acest caz are partial origine Externa si oricine viziteaza acea piscina poate dezvolta aceasta infectie. Totusi, ea se manifesta prin atacuri recurente la persoanele care sufera de o Deficienta a Splinei care duce la Umiditate.

Profunzimea unui Factor Patogen

De-a lungul timpului interpretarea medicini chineze a evoluat in bolile care implica febra. Astfel, Factorul Patogen se manifesta la diverse niveluri in energetica corpului. S-au dezvoltat mai multe teorii de diagnostic precum: Cele 6 etape, Cele 4 niveluri, Cele 3 Arzatoare. Conform acestor interpretari se poate determina cat de profund a patruns un Agent Patogen in Interior. Aceste teorii se reflecta si in felul cum boala progreseaza in sensul medicinii vestice.

Energetica bolilor infectioase

Atunci cand interpretam energetica bolilor infectioase este important de raspuns la intrebarile urmatoare:

 • Care Factori Patogeni se manifesta (considerand simptomele si semnele)?
 • Factorii Patogeni se manifesta la Interior (organe) sau Exterior (muschi, piele)?
 • Care este originea Factorului Patogen?

Pentru a raspunde la cele de mai sus, se pot avea in vedere urmatoarele:

 • Infectia intotdeauna va reprezenta prezenta unui Factor Patogen
 • Persoana care dezvolta boala poate avea deja un grad de afectare a Sangelui, Qi-ului, Yin, Yang
 • Infectiile care rezulta din expunerea la conditii extreme (clima) sau alti factori (alimente contaminate) sugereaza o origine Externa
 • Infectiile care nu sunt contagioase dar care se manifesta recurent la aceeasi persoana  sugereaza un Factor Patogen de origine Interna
 • Vantul este de obicei prezent in bolile infectioase si este identificat prin simptomele care se schimba rapid si se manifesta in parti diferite ale corpului
 • Roseata si febra sugereaza Caldura
 • Scurgerile sugereaza Umiditate, daca sunt galbene/verzi inseamna Caldura Umiditate, daca sunt albe/apoase inseamna Frig Umiditate
 • Secretiile nazale pot sugera doar Vant, care obstructioneaza miscarea descendenta a energeiei Plamanilor
 • Puroi si umflaturi (inclusiv nodulii limfatici) pot reprezenta Flegma sau Umiditate
 • Predispunerea la infectii sugereaza o deficienta in substantele vitale (Sange, Qi, Yin, Yang)
 • Predispunerea la infectii care se manifesta la Exterior poate insemna o deficienta a Qi-ului Defensiv (prima linie de aparare a corpului), dar important aici de retinut ca originea acestui strat de aparare este in Rinichi.

Raceala 

Pentru a intelege mai bine cele de mai sus, vom lua un exemplu cu care ne confruntam cel mai des, banala Raceala. Raceala este atribuita unuia sau mai multor virusi, fiind o boala infectioasa.

Raceala se manifesta cu simptome precum: nasul care curge, tuse, stranut, usoara febra. Foarte des, poate incepe cu un discomfort in gat sau nas iar simptomele persista intre 2-5 zile inainte ca pacientul sa se simta mai bine.

Din perspectiva medicinii chineze:

 • Vantul este prezent din cauza ca simptomele apar brusc, se modifica rapid si se manifesta in diverse parti ale corpului
 • Frig poate predomina daca secretiile nazale sunt apoase si pacientul se simte friguros
 • Caldura poate predomnia daca secretiile nazale sunt galbene si febra este prezenta
 • Secretiile profunde poate sugera obstructia miscarii descendente a energiei Plamanilor din cauza Vantului

Factorul Patogen se manifesta in Exterior. Simptomele caracteristice Exteriorului sunt: usoara febra si transpiratie, dureri de cap, stranut, nasul care curge.

Alte manifestari totusi, pot fi de origine Interna. Anumiti oameni spun ca sufera de raceli recurente intense dar de scurta durata. Asta arata ca infectia s-a dezvoltat pe fondul unui dezechilibru preexistent care a contribuit la severitatea simptomelor. Acesti oameni de obicei sufera de simptome cronice de frig chiar si in timpul verii. Aceasta arata ca acesti oameni au un Factor Patogen Intern care nu s-a vindecat niciodata pe deplin.

Interpretarea medicinii chineze a ceea ce medicina vestica ar descrie ca boala infectioasa demonstreaza foarte eficient cum simptomele formeaza un pod intre cele doua perspective si care contribuie intr-un final la intelegerea proceselor patologice. Tratarea unei boli infectioase mai grave presupune cunoasterea foarte in profunzime a energeticii corpului. Eliminarea sau omisiunea anumitor indicii poate duce la agravarea cu consecinte din cele mai serioase chiar amenintatoare asupra vietii. Aceste conditii trebuie adresate prin intermediul medicinii vestice (nu ne referim aici la raceli), acupunctura avand un rol complementar.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Bolile infectioase in medicina chineza

 1. VERONICA CRACIUN zice:

  super concis !ma intereseaza un pct de vedere pt nevralgia de trigemen!!!!!!!!!MULTUMESC MAESTRE!

 2. pe linga acupunctura TCM la ureche noi mai folsim cu succes terapia cu ozon local (vezi situl; http://cabinet-acupunctura.ro/)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s