Functiile punctului Splina 4 (SP4)


Astazi continuam prezentarea unui alt punct important, Splina 4 (SP4)

Splina 4

Splina 4

Punctul se afla pe partea interioara a labei piciorului, la baza primului os metatarsian. Localizarea se face relativ usor, urmand linia labei piciorului pornind de la degetul mare spre calcai pana cand se simte o usoara depresiune la baza primului os metatarsian. A nu se confunda cu SP3 care se afla imediat in depresiunea dupa linia care o putem trage atunci cand indoim degetele.

Actiunile punctului SP4:

  • fortifica Splina si armonizeaza functionarea abdomenului mijlociu
  • regleaza energia si rezolva umiditatea
  • calmeaza psihicul
  • are efecte asupra Inimii si zonei pieptului

Punctul SP4 este indicat in afectiuni digestive (durere epigastrica,varsaturi, constrictie esofagiana, distensie si durere abdominala, durere in intestine, borborism, diaree, sange in scaun) dar nu numai, folosindu-se si in depresii, insomnie si neliniste, epilepsie.

Stomacul si Splina se afla intr-o relatie directa ca si functii si sunt complementare. Stomacul descompune alimentele si lichidele, primul pas in procesul digestiv, iar Splina transporta nutrientii acolo unde este nevoie. Energia Splinei are o miscare ascendenta, cea a Stomacului descendenta (pasii logici in procesul digestiei). Fiind in relatie directa cu Stomacul, SP4 este indicat pentru toata gama de tulburari digestive: durere epigastrica,varsaturi, constrictie esofagiana, distensie si durere abdominala, durere in intestine, borborism, diaree, sange in scaun. Este indicat si pentru tulburarile acute, aparitia diareei acute, varsaturilor si discomfortului sau durerii abdominale. SP4 este un punct important pentru tratamentul distensiilor abdominale localizate sub ombilic.

In combinatie cu puncte precum Plaman7 (LU7), Inima5 (HE5), Rinichi4 (KID4), Pericard6 (P6) si Ficat5 (LIV5), SP4 are un efect pronuntat in tulburarile emotionale. Meridianul Splinei este conectat cu cel al Inimii, iar cand flegma si umiditatea se acumuleaza si se transforma in Caldura-Flegma poate obstructiona Inima dand nastere la depresie, insomnie, neliniste si epilepsie. Daca energia Splinei este deficitara, Sangele va fi deficitar (nutrientii extrasi din alimente produc Sange) ducand la o hranire insuficienta a Inimii rezultand iar in insomnie si neliniste.

Pericard6 (P6) in combinatie cu Splina4 (SP4) trateaza durerile de inima si in piept, calmeaza spiritul si regleaza energia in abdomenul mijlociu, tratand durerea, distensia si greata.

Cateva combinatii de puncte:

  • stagnarea alimentelor in abdomen cu durere care nu cedeaza: SP4, ST41 (Stomac41), REN12, ST36
  • Borborism: SP4, SP3, BL25, BL22(Vezica Urinara)
  • durere abdominala: SP4, P6
Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s