O combinatie castigatoare


O combinatie castigatoare in acupunctura o reprezinta punctele Ficat3 (LIV3 ) si Colon 4(LI4).

punct acupunctura LIV3

Ficat 3

LI4

Colon 4

Ficat 3 (LIV3) este un punct care pune lucrurile in miscare. Cum spuneam si intr-un articol anterior acesta este un punct sursa (fiecare meridian are unul) unde se acceseaza energia primara caracteristica acestui meridian. Punctul este indicat in diferite afectiuni, fiind probabil cel mai important punct de a pune lucrurile in miscare inclusiv pentru stagnarea interioara, cand nu se intrevede nicio solutie de iesire dintr-o situatie. Asta fiindca Ficatul pe plan emotional este responsabil de planificare, viziune, strategie, astfel ca o persoana care nu vede ‘drumul’ ar putea suferi de stagnarea energiei Ficatului, acest punct o va repune in miscare. Dintre afectiunile pentru care acest punct este indicat amintim crampele menstruale, dureri de cap, probleme cu vederea, dureri in regiunea costala, insuficienta respiratorie, dureri lombare, insomnie, alte probleme ginecologice, etc. Ficatul fiind responsabil cu asigurarea miscarii libere si neobstructionate a energiei in corp va fi folosit cam in orice fel de patologie care implica stagnarea energiei.

Colon 4 este localizat pe mana, ca o scurta observatie, este varianta de pe mana a Ficat 3 de pe picior, localizat intre primele doua degete. Colon 4 de asemenea este un punct sursa, dar pentru meridianul Colon. Cea mai comuna utilizare este de a deschide ‘Exteriorul’, prin aceasta intelegand ca se elimina invaziile de Vant, efectiv raceli, care dau simptome precum: frisoane si febra, nas care curge, dureri de cap, ceafa si gat intepenit, prea multa sau prea putina transpiratie, gat inflamat, ameteala, etc. Daca aveti aceste simptome si nu aveti pe langa voi niste ace, de acupunctura normal, va recomand masarea acestui punct. Se considera ca acest punct intareste si sistemul imunitar, in alte articole vorbeam de acel Qi Defensiv. Ca o paranteza, atunci cand avem frisoane se cosidera ca agentul patogen, aici Vantul, a patruns in corp si impiedica circulatia acestui Qi Defensiv. In mod normal, o circulatie libera si neobstructionata a acestui Qi Defensiv mai are ca functie si incalzirea muschilor si corpului. Prin obstructionarea miscarii, aceasta functie este oprita, de aici aparand frisoanele. Febra e un semn ca organismul se lupta, isi directioneaza energia interioara spre exterior pentru a ajuta la expulzarea factorului patogen, Vantul. De aceea nu se recomanda mesele grele, corpul consumand o buna parte din energie pentru digerarea acestora.

Alte indicatii pentru acest punct: dureri de dinti, sinuzita, rinita, sangerari nazale. Acestea pentru ca se afla pe traiectul meridianului Colon. Acest meridian nu are legatura cu organul Colon, mai jos aveti o poza cu traiectul acestui meridian.

Meridianul Colon

Meridianul Colon

Cele doua puncte Ficat 3 si Colon 4 sunt de obicei folosite impreuna. Se folosesc punctele simetric de pe ambele parti ale corpului creandu-se o combinatie care se numeste Cele Patru Porti (Four Gates), denumire sugestiva avand in vedere ca se acceseaza energia primara a meridianelor. Una din teorii spune ca Ficat 3 se ocupa de partea inferioara a corpului iar Colon 4 de partea superioara, impreuna realizand o combinatie castigatoare in orice tratament. Practic aceasta combinatie se foloseste in orice patern care implica stagnarea energiei dar nu numai, e folosit cu succes si in hipertensiune care este o conditie de exces.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la O combinatie castigatoare

  1. Gogu zice:

    Aveti idee, folosirea magnetilor in loc de masaj sau acupunctura, au un oarecare efect? De exemplu magnetii powerpatch de la nikken? Ei spun ca au efect de acupunctura.

    • Magnetii sunt folositi in terapiile alternative si in acupunctura. Sunt folositi mai ales la copiii carora le e frica de ace. Efect ca si in acupunctura au, singura problema consta in identificarea corecta a punctelor si mai ales, alegerea corespunzatoare a lor in functie de afectiuni. Combinatia sau identificarea incorecta a punctelor poate sa nu aiba efectele dorite neameliorand afectiunea care se doreste tratata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s