Functiile punctului Plaman 10 (LU10)


LU10

Plaman 10

Astazi discutam functiile punctului Plaman 10, un punct foarte bun in afectiunile gatului (meridianul Plamanului ajunge la gat).  Plaman 10 este punctul de foc de pe meridianul Plamanului fiind indicat in patologii de „caldura in corp” si este eficient in a scoate aceasta caldura atat de pe meridianul Plaman cat si din organul Plaman.

In general cu cat un punct este mai distal pe un meridian cu atat va trata afectiunile care afecteaza meridianul din cealalta parte.

Caldura in exces din organul Plaman, poate fi impartita in patologii de Caldura sau Flegma.  LU10 este indicat in primele (Caldura), in timp ce pentru Flegma se folosesc LU1 si LU5. Caldura fiind localizata in Plaman, va obstructiona coborarea Qi-ului Plamanului si va genera tuse. Daca fluidele din Plaman sunt vaporizate de Caldura, va exista transpiratie; daca exista o caldura puternica fluidele vor fi consumate si va genera tuse fara transpiratie. Transpiratia va fi un indicator foarte bun in a indica severitatea Caldurii. In ambele cazuri, LU10 se va folosi pentru a elimina Caldura.

LU 10 este indicat si pentru probleme de sangerare care afecteaza intreg corpul. Caldura din Plaman poate afecta vasele de sange din Plaman, cauzand tuse cu sange, sau varsaturi cu sange sau din cauza apropierii Plamanilor de Inima caldura se transmite in Intestinul Subtire si Vezica Urinara (Inima si Intestinul Subtire sunt conectate) ducand la prezenta sangelui in urina (poate fi insotit de mancarimi genitale sau impotenta). LU10 armonizeaza relatia Plaman-Inima si Plaman-Stomac. Prin apropierea organelor, atunci cand avem Caldura in Plaman ea se transmite foarte usor si Inimii, cauzand probleme mentale precum manie.

Meridianul Plamanului isi are originea in zona mijlocie a corpului, in regiunea Stomacului. Astfel, putem folosi LU10 pentru a elimina Caldura care se transmite in meridianul Stomacului ducand la dureri de dinti, lacrimare sau abcese in zona sanilor (meridianul Stomacului strabate zona mandibulara, durerile de dinti se pot trata cu puncte de pe acest meridian). Mai putem folosi LU10 inclusiv pentru dureri abdominale cu incapacitatea de a manca sau bea si varsaturi.

Ca punct local, LU10 poate fi folosit in dureri locale ale incheieturilor.

LU10 l-am folosit cu succes pentru cazurile de gat inflamat, gat rosu. Gat inflamat sau rosu denota prezenta Caldurii (YANG in exces). Se foloseste in combinatie cu KI6 (Rinichi 6) pentru a tonifia YIN-ul care va echilibra YANG-ul in exces.

Reclame
Imagine | Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s