Functiile punctului LI4 (Colon4)


In posturile anterioare am tot aratat cum se pot trata diverse afectiuni cu diverse puncte. Nu intotdeauna am explicat ce functii are fiecare punct si cu atat mai putin cum se poate localiza acel punct. Voi incerca sa descriu mare parte din punctele de acupunctura, atat ca localizare cat si ca functii.LI4

Punctul LI4 (Colon 4) se gaseste la jumatatea celui de-al doilea os metacarpian, lateral spre muschiul dintre degetele mare si aratator (cand sunt lipite se formeaza o mica creasta a muschiului dintre ele).

Acesta este un punct foarte important in acupunctura cu multiple functii. Numele punctului nu trebuie sa va duca la ideea ca acest punct se aplica afectiunilor Colonului, el se afla doar pe acest meridian. Acest punct este foarte eficace in afectiuni acute cat si cronice. Fiindca se afla pe meridianul Colonului se poate aplica in orice afectiune care s-ar afla pe traseul acestui meridian (de exemplu durere de umar sau cap).

Este un punct principal pentru eliminarea factorilor patogeni Vant-Frig sau Vant-Cald (raceli). Este reflectia meridianului Plamanului care este YIN si cu care este cuplat. In acupunctura exista o cuplare intre meridiane YIN si YANG, astfel incat puncte de pe un meridian YIN pot fi folosite sa trateze afectiuni de pe YANG si invers. Plamanii controleaza pielea si parul de pe corp si raspandirea qi-ului defensiv (stratul nostru de aparare extern). Cand un factor patogen precum Vant-Frig sau Vant-Cald patrunde in corp prima oara intrerupe circuitul acestui qi defensiv. In acest caz se poate folosi acest punct, LI4 pentru senzatii de frig, dureri de cap, absenta transpiratiei. Tratamentul acestor simptome se face prin inducerea transpiratiei expulzand in acest fel factorul patogen si restabilirea circuitului qi-ului defensiv. LI4 poate fi folosit si in cazurile in care avem transpiratie abundenta prin stoparea acesteia atunci cand aceasta nu este benefica pentru organism.

LI4 este un punct foarte bun pentru tratamentul afectiunilor fetei si organelor de simt: cap, fata, urechi, nas, obraji, gura, dinti. Este esential a folosi acest punct atat in cazurile acute cat si cronice, deficit sau exces. Se foloseste mai putin pentru afectiuni ale urechilor. LI4 se foloseste cu in toate cazurile de dureri de cap cauzate de factori patogeni externi si in mod special in durerile frontale dar si in dureri unilaterale sau generale.  Un efect puternic se poate obtine atunci cand in durerile de cap se folosesc puncte si de pe meridianul Colecistului (GB), GB20, GB9, GB1 (si altele).

Are un rol foarte bun si pentru a ameliora durerile, este folosit in special in acupunctura analgezica. Conform medicinei chineze, durerea de tip exces apare atunci cand avem o circulatie deficitara a qi-ului si sangelui care duce la staza acestuia. Folosirea acestui punct va promova circulatia qi-ului si sangelui si va opri durerea. Impreuna cu LIV3 (Ficat3) are rol in a stopa spasmele si in acelasi timp sa activeze circulatia neobstructionata a sangelui si qi-ului in tot corpul.

LI4 este foarte puternic in a induce nasterea. Din acest motiv este contraindicat in sarcina putand provoca nasterea prematura.

Intr-un final acest punct poate fi folosit in cazurile de resuscitare (infarct, atac vascular cerebral) cand avem un colaps general al Yang-ului caracterizat prin simptome precum lesin, lipsa cunostintei, aversiune catre frig, membre reci, buze de culoare violet.

Efectul acestui punct, de fapt al tuturor punctelor din acupunctura se obtine cel mai eficient atunci cand sunt folosite in combinatia corespunzatoare cu alte puncte conform unui diagnostic pus corect.

In cazul in care nu aveti la dispozitie ace de acupunctura, un efect bun il puteti obtine si prin presopunctura, prin stimularea acestui punct cel putin 15-20 de minute.

Reclame
Imagine | Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s