Tratamentul ulcerului si gastritei prin acupunctura si nutritie


Azi voi continua prezentarea tratamentelor prin acupunctura si nutritie a diferitelor afectiuni gastro-intestinale.

Afectiuni epigastrice

Vom imparti afectiunile epigastrice in mai multe categorii si in functie de patologia corespunzatoare din medicina chineza:

  • gastrita cronica si acuta, ulcer gastric si ulcer duodenal – Qi-ul Ficatului care invadeaza Stomacul
  • ulcer gastric si duodenal – Foc in Stomac, Focul din Stomac care se inalta, Focul din Ficat care se inalta
  • gastrita cronica/acuta – Frig si Deficienta a Stomacului, Deficienta Qi a Stomacului
  • gastrita acuta/cronica, ulcer gastric si duodenal – Deficienta Yin a Stomacului

Diferentierea intre gastrita cronica si acuta se face in functie de localizarea, durata si tipul simptomelor. Gastrita acuta este mai mult o conditie de exces in timp ce gastrita cronica este o conditie de deficienta.

Ca recomandare generala in dieta: reducerea consumului de cafea, tigari, alcool, feluri de mancare foarte condimentate (cu natura termala fierbinte/ calda). In schimb e recomandat ca masa sa fie impartita pe durata unei zile in mai multe mese nu foarte abundente (5 mese). Dupa cum vedeti recomandarea asta e aceeasi care o gasiti si in medicina vestica. Ca alimente sunt recomandate varza alba, suc de varza alba, morcovi, marar, patrunjel, salvie, busuioc.

Gastrita acuta/cronica, Ulcer gastric si duodenal (Qi-ul Ficatului care invadeaza Stomacul)

Simptome: durere epigastrica de tipul crampelor, balonare, ragaiala, greata, senzatia de arsura, gust amar in gura, iritabilitate.

Cauze: una din cea mai comuna cauza a durerilor acute si cronice epigastrice este stagnarea care obstructioneaza miscarea energiei Stomacului. Alte cauze: stres, suparare, mancatul prea repede.

Acupunctura: LIV3, GB34, PC6, REN12, LIV14, ST36.

De evitat: alimentele de natura acra, grase si fierbinti.

Recomandate: crabi, iepure, mere, alge marine brune, fenel, radacina de telina, tulpina de telina, varza alba, spanac, castane de apa, ceai de menta, ceai negru, bere din grau, grau, iaurt.

Ulcer gastric si duodenal (Foc in Stomac, Foc in Stomac care se inalta, Foc in Ficat care se inalta)

Simptome: durere in epigastru ca o arsura, gust amar in gura, sete, apetit excesiv, gingii umflate si sangerande, greata, varsaturi, constipatie, iritabilitate, tendinta la iesiri de furie.

Cauze: factori emotionali intensi (duc la stagnarea energiei ficatului) care se transforma in caldura/foc si ataca Stomacul: furia, supararea; dieta necorespunzatoare, alimentele fierbinti si acre, stres.

Acupunctura: ST44, ST21, LIV13, LIV14, LIV2, P6, REN12, REN13.

De evitat: alimentele de natura fierbinte, acre si grase.

Recomandate: banane, kiwi, pepene verde, alge de mare, muguri de bambus, varza chineazeasca, castraveti, fasole boabe, tomate, castane de apa, ceai de gentiana, ceai verde, orz, grau, iaurt, lapte de vaca, tofu.

Gastrita acuta/cronica (Deficienta Qi a Stomacului si Frig, Deficienta Qi a Stomacului)

Simptome: durere acuta, de intensitate surda in epigastru, senzatia de frig, varsaturi cu lichid transparent, se amelioreaza la bauturi calde, extremitati reci, lipsa apetit.

Cauze: dieta necorespunzatoare, penetrarea factorilor patogeni externi (frig) de exemplu bauturi reci ca gheata sau alimente reci care incarca Stomacul, duce la stagnare si obstructioneaza miscarea descendenta a energiei Stomacului.

Acupunctura: REN12 cu moxa, REN6 cu moxa, ST36 cu moxa, SP4, BL20 cu moxa, BL21 cu moxa – in principiu pentru expulzarea frigului, moxa incalzeste meridianul Stomacului si Splinei.

De evitat: alimentele crude, reci si racoritoare.

Recomandate: carne de vita, carne de pui, somon, ton, stafide, papaya, fenel, morcovi, varza, cartofi, gulii, ceai de fenel, ovaz, mei, orez, porumb, folosirea condimentelor precum anason, ginseng, miere, ghimbir, cardamon, usturoi, piper, rozmarin, scortisoara.

Gastrita acuta/cronica, Ulcer gastric si duodenal (Deficienta Yin a Stomacului)

Simptome: durere acuta, de intensitate surda in epigastru cu senzatia de arsura, gura uscata, sete, constipatie, lipsa apetit, senzatia de caldura dupa-amiaza.

Cauze: dieta necorespunzatoare (mesele neregulate si obiceiurile culinare precum mancatul prea tarziu); conditii de caldura, deficienta lichidelor corpului, stresul cronic si munca excesiva.

Acupunctura: SP6, BL20, BL21, ST36, REN12, SP3, SP9, SP4.

De evitat: alimentele acre, amare si fierbinti, bauturile alcoolice si condimentele iuti.

Recomandate: carne rata, carne grasa, porc, biban, ton, struguri, capsune, mere, morcovi, vinete, ridichi, orz, mei, orez, grau, branza, lapte de vaca, tofu.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s