Tratamentul afectiunilor prin nutritie in TCM


Inainte de toate va rog sa votati aici.

***

O nutritie echilibrata sta la baza oricarui tratament din orice medicina am studia, fie vestica, fie chineza. De acest lucru suntem constienti marea majoritate a noastra, insa aplicarea acestui principiu nu este foarte usoara. Pe de-o parte documentatia existenta nu adreseaza acest aspect intr-un mod consecvent iar pe de alta parte trebuie sa recunoastem ca avem o lipsa in educatia care o primim in scoala. Media din zilele noastre ne bombardeaza cu tot felul de informatii de la diete de slabit pana la iaurturi minune. Se pune accent pe gust dar pe un gust fals dat de aditivi si arome care nu au nicio valoare nutritionala. In articolul anterior am facut o introducere in nutritia asa cum este vazuta in medicina chineza traditionala (TCM).

Unul dintre carturarii faimosi chinezi Li Gao care a trait in timpul dinastiei Song (920-1280 I.H) sublinia importanta arzatorului mijlociu (partea mijlocie a corpului care cuprinde organe precum Splina, Pancreas, Stomac) in tratarea oricarei afectiuni. Multi doctori din acea perioada credeau ca nicio afectiune nu e vindecabila cat timp organele de mai sus sunt afectate. Intarirea Splinei si Stomacului reprezentau un precursor al oricarui tratament. Organele Stomac/ Splina/ Pancreas sunt responsabile pentru transformarea si transportul alimentelor ingerate. Organele de mai sus extrag nutrientii necesari din alimente si le transforma in Qi-ul necesar functionarii corpului si din care va deriva Sangele si Fluidele corpului. Vom mai vorbi si in alte articole despre importanta alimentatiei, dar astazi vreau sa va arat cum se pot trata diverse afectiuni prin nutritie si evident acupunctura. Scopul meu este de a reusi macar o constientizare a acestor aspecte.

Boli ale tractului respirator

Cazuri acute de raceala/gripa

Simptome: nas infundat sau care prezinta secretie de flegma apoasa, clara, stranut, tuse, aversiune catre frig, membre dureroase, durere de cap, gat inflamat.

Cauze: invazia de vant-frig in plamani din cauza slabiciunii Qi-ului defensiv. Functia Plamanilor si curgerea Qi-ului sunt obstructionate de frig.

Acupunctura: LU7, BL12, LI4, TB5, GB20, SI14.

De evitat: alimentele reci, crude, racoritoare si produsele lactate (stimuleaza productia de flegma).

Recomandate: ceapa verde, coriandru, ceai condimentat (ceai cu piper, ghimbir, cardamon si cimbru), vin fiert, whiskey, anason, chili, ghimbir, usturoi, piper, rozmarin, cimbru (desprinde flegma si dezinfecteaza), scortisoara.

Bronsita acuta

Simptome: gat inflamat cu senzatia de arsura, tuse frecventa, secretii galbene, febra, aversiune la frig, nas infundat, dureri in corp si membre, dureri de cap.

Cauze: invazia de vant-caldura, raceala de vara, reprezinta o etapa ulterioara a afectiunii de mai sus (transformarea din frig in caldura poate aparea in cateva ore).

Acupunctura: LU5, LI4, LI11, GB20, BL13, LU11, ST40.

De evitat: alimentele calde si fierbinti, produsele lactate (incurajeaza congestia).

Recomandate: pere, pepene verde, varza chineazeasca, fasole, ridichi, boabe de soia neagra, ceai de menta, grau, apa sarata, sare, tofu.

In etapele initiale ceai de menta concentrat. Daca avem:

  • tuse uscata: suc de pere
  • gat inflamat: smochine, suc de lamaie proaspat
  • ameliorarea tusei si eliminarea flegmei: migdale prajite cu sare
  • tuse si pierderea vocii: suc proaspat de ridiche si ghimbir

Bronsita, sinuzita cu secretii galbene (caldura-flegma care obstructioneaza Plamanii)

Simptome: tuse cu secretie abundenta de culoare galbena, posibil verzuie, sputa, senzatia de presiune si balonare a pieptului, epuizare, lipsa apetit, scaun moale.

Cauze: deficienta pe termen lung a Qi-ului Plamanilor combinata cu deficienta Qi-ului Splinei stimuleaza formarea umiditatii si flegmei, dieta necorespunzatoare, exces de grasimi si alimente fierbinti.

Acupunctura: LU7, LU5, LI4, LI11, BL13, ST40

De evitat: produsele lactate (incurajeaza congestia), banane, bauturi alcoolice, reducerea consumului de carne

Recomandate:

  • pentru decongestionarea si transformarea flegmei: pere, lamai, ceai verde, boabe de soia, ridichi, alge marine rosii
  • pentru racorirea plamanilor: macris, ridichi, telina, asparagus, ceai de menta, ceai negru si verde
  • supliment pentru splina si eliminarea umiditatii: orez, mei

In cazul in care avem tuse cu flegma: seminte de pin, migdale prajite si sarate. Bronsita recurenta si probleme cu sinusurile (existenta flegmei) raspund foarte bine daca reducem consumul de produse lactate si carne.

Bronsita cronica

Tusea si flegma sunt cauzate de deficienta cronica a Plamanilor, Splinei si Rinichilor. Tratamentul prin acupunctura trebuie insotit si de masuri in dieta. Bronsita cronica este un mix al afectiunilor de mai sus. Principiul terapeutic nutritional este intarirea Splinei pentru reducerea flegmei (Splina produce flegma) si intarirea Plamanilor si Rinichilor pentru a adresa deficienta cronica.

Bronsite recurente (Deficienta Qi-ului Plamanilor)

Simptome: tuse slaba, sputa clara si subtire, transpiratie spontana, oboseala, predispunerea la infectii.

Cauza e data de tusea persistenta care slabeste Qi-ul, slabiciunea constitutionala, epuizarea generala (in special la batrani).

Acupunctura: LU9, BL13, REN6, ST36.

De evitat: alimentele crude, reci si racoritoare si gustul amar.

Recomandat: carne de rata, crap, struguri, morcovi, ceapa, ovaz, orez cu bob scurt, anason, ghimbir, usturoi, rozmarin, cimbru, castane, migdale, susan negru, seminte de floarea soarelui, nuci.

Bronsita cronica cu productie de flegma (retentia flegmei in Plamani)(Deficienta Qi-ul Splinei si a Plamanilor)

Simptome: tuse cu expectoratie excesiva de culoare alba, senzatia de plin in piept, oboseala, lipsa apetit, scaun moale.

Cauze: afectarea Qi-ului Plamanilor, deficienta cronica a Qi-ului Splinei din cauza dietei necorespunzatoare si muncii excesive.

Acupunctura: LU9, BL13, ST40, REN12, P6, SP3, BL20.

De evitat: alimentele reci si crude, produsele lactate, dulciurile in exces, carne in exces.

Recomandate:

  • pentru transformarea flegmei: pere, cirese, mere, ridichi, praz, mei, ghimbir, usturoi
  • pentru intarirea Splinei: carne de pasare de curte, carne de vita, fenel, morcovi, ovaz, mei, orez, anason, busuioc, ghimbir, coriandru, cimbru

Bronsita cronica, tulburarea constitutionala a Plamanilor (Deficienta Yin a Plamanilor si a Rinichilor)

Simptome: tuse uscata, gat uscat, insuficienta respiratorie cronica, slabiciune in genunchi si spate, maini si picioare fierbinti, temperatura in special dupa-amiaza.

Cauze: boala cronica, epuizare cronica, imbatranire.

Acupunctura: KI3, BL23, LU7, BL13, REN4, SI4, LU9

De evitat: alimentele calde si fierbinti, gustul amar in exces si aroma amara si acra in exces.

Recomandate:

  • pentru intarirea Yin-ului Plamanilor: carne de rata si porc, pere, mandarine, caise, smochine, vinete, morcovi, castane de apa, miere, alune, migdale, seminte de floarea soarelui, seminte de pin, unt, iaurt, branza de casa, lapte de vaca, lapte de soia
  • pentru intarirea Yin-ului Rinichilor: carne de porc, de rata, scoici, biban, caracatita, cirese, struguri, morcovi, grau, porumb, susan negru, nuci, produse de lapte de oaie si capra.

Gat inflamat

Gatul inflamat il putem categoriza in trei afectiuni:

  • amigadalita acuta care se defineste ca Vant-Caldura care invadeaza Plamanii
  • laringita acuta care se defineste ca Vant-Frig care invadeaza Plamanii
  • laringita acuta/cronica care poate fi si Caldura-Uscaciunea care afecteaza Plamanii

Amigdalita acuta

Simptome: gat rosu dureros si inflamat, durere ca o arsura, inghitire greoaie, raguseala, uneori tuse cu sputa galbena groasa, amigdale inflamate de culoare galbuie-alba.

Cauze: penetrarea vantului extern si a caldurii care usuca fluidele corpului.

Acupunctura: LU11 (sangerare), LU5, LI11, LI4, GB20, LU7, ST44.

De evitat: alimentele cu aroma acra de exemplu lamai, carne de pui de curte (acestea trag factorii patogeni in interior agravand afectiunea), alimente cu natura termala calda si fierbinte.

Recomandate:

  • pentru racorire: dude, pepene verde, lamai, mango, fasole boabe, ridichi, tomate, ceai verde, grau, menta
  • pentru a umezi uscaciunea: pere, suc de pere, suc de pepene verde, suc de tomate

Laringita acuta

Simptome: gat cu senzatia de mancarime, raguseala, tuse slaba cu sputa albicioasa, aversiune la frig.

Cauze: vantul-frig extern blocheaza QI, de exemplu aerul rece, aerul conditional, locuri de depozitare reci.

Acupunctura: LU7, TB5, GB20, LI4.

De evitat: alimentele crude, racoroase si reci precum si mancarurile acre.

Recomandate sunt alimentele gatite la aburi, fripte, fierte: ceapa verde, ghimbir, coriandru, usturoi, piper, cimbru, scortisoara.

Atentie, aceasta afectiune se poate transforma rapid in amigdalita acuta.

Laringita acuta/cronica

Simptome: gat inflamat si uscat, raguseala, tuse seaca, piele uscata

Cauze: uscaciunea externa intra in Plamani si ii usuca, deficienta fluidelor corpului.

Acupunctura: LU9, KI6, LU7, LI4, LU5, SP6.

De evitat: alimentele acre, amare cu natura termala calda si fierbinte.

Recomandate: pere, pepene galben, vinete, alune, muguri de pin, lapte de soia.

Sinuzita acuta (Invazie de Vant-Caldura)

Cauzele sinuzitei sunt atacurile repetate de vant-caldura sau vant-frig. Alte cauze sunt deficienta Qi-ului Plamanilor si Splinei.

Simptome: nas infundat cu secretie de culoare galbena (poate fi si alba) si care prezinta si pete de sange, durere de cap, gura uscata, febra usoara, aversiune la vant.

Acupunctura: LI20, LI4, LI11, LU10, LU7, GB20.

De evitat: alimentele acre (lamai care trag agentul patogen in interior), mancaruri calde sau fierbinti.

Recomandate:

  • pentru racorire: dude, pepene verde, pere, tomate, ridichi, grau, menta
  • pentru uscaciune: pere, suc de pere, suc de tomate, suc de pepene verde

Sinuzita cronica (Umiditate-Caldura in Ficat-Colecist)

Simptome: nas infundat, uscaciune, secretie purulenta lipicioasa si galbuie, urat mirositoare, gust amar in gura, gat si gura uscata, dureri de cap.

Cauze: combinatia de vant-caldura extern, caldura in exces si alimente care produc flegma (alimente grase, abuz de alcool); tensiuni emotionale precum furie, suparare, stres.

Acupunctura: LIV2, LI4, GB43, LU7, GB15.

De evitat: alimentele termale calde si fierbinti, alimente gatite la gratar, bauturi alcoolice, mancaruri foarte grase, produse lactate.

Recomandate:

  • pentru dispersia caldurii si eliminarea umiditatii: langusta, muguri de bambus, fasole boabe, telina, ceai verde
  • pentru dispersia caldurii: ceai de gentiana, ceai verde.

Succesul unui tratament depinde si de cat de mult pacientul coopereaza. Trebuie inteles ca tratamentul prin acupunctura trebuie sprijinit si printr-o dieta corespunzatoare si un stil de viata echilibrat. De multe ori pacientii se plang ca dupa ce inceteaza tratamentul si se simt bine o perioada, revin la starea initiala si prima reactie e sa invinuiasca pe cel care i-a facut tratamentul. E acelasi principiu pe care il spune unui fumator un doctor alopat: nu mai fuma fiindca altfel ai riscurile astea iar boala poate recidiva. Din pacate sunt foarte putini oameni capabili sa asocieze o dieta corespunzatoare cu o afectiune. Intre ceea ce mancam si cum ne simtim e o stransa legatura si care este de multe ori ignorata. Prin aceste articole incerc o constientizare a acestor lucruri chiar daca nu multi dintre noi le vor aplica si in viata de zi cu zi. Vor urma si alte articole in care vom vorbi despre afectiunile gastrice, vasculare, etc.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Tratamentul afectiunilor prin nutritie in TCM

  1. aniusam zice:

    foarte frumos articol!.multumim!

  2. mariana zice:

    nu sunt de acord de evitat lactatele si bauturile calde. Eu des folosesc impreuna cu siropul Prospan si laptele cald cu miere si unt. Si beau des ceaiuri calde de patlagina si ceapa; astfel scapam rapid de bronsite, raceli sau tuse.

    • In medicina chineza, lactatele sunt alimente cu energie rece ce slabesc Splina/Pancreas, consumul lor excesiv ducand astfel la aparitia Flegmei. Flegma in medicina chineza se regaseste in 2 tipuri: materiala (cea care apare in bolile respiratorii) si imateriala (care se manifesta sub forma de chisturi, lipoame, chiar si pietrele la Rinichi sunt o manifestare a acestei Flegme). Din detaliile oferite mai sus, tind sa inclin ca efectul terapeutic este dat de catre ceapa, ceapa fiind indicata in bolile respiratorii ,raceli, bronsite, sinuzite, avand ca efect dispersia/slabirea Flegmei (cea materiala). Insa ceapa este contraindicata atunci cand avem simptome de Caldura (febra).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s