Nutritia in medicina traditionala chineza


Teoria vestica a nutritiei se concentreaza pe clasificarea componentelor alimentelor in carbohidrati, grasimi, proteine, vitamine, minerale.

Punctul de vedere estic se concentreaza in schimb pe conceptul de Yin si Yang al alimentelor si ilustreaza cum natura termica si aroma alimentelor influenteaza corpul uman. Hipocrate insusi urmarea natura energetica a alimentelor in dieta ca sursa de terapie in tratarea bolilor si pentru sustinerea sanatatii.

Medicina traditionala chineza realizeaza o conexiune stransa dintre alimente si ierburile medicinale ca terapii. Alimentele si ierburile pot sa se stimuleze sau sa sa anuleze ca efect asupra corpului uman. De exemplu, atunci cand tratam pacienti care sufera de flegma intr-un organ e necesar sa-i informam si asupra alimentelor care produc flegma precum mancarurile grase, „junk food”, produsele lactate, alcool. Altfel, tratamentul prin acupunctura va avea doar un efect temporar daca pacientul nu va face o schimbare in obiceiurile alimentare si nu numai. In acest caz pacientul ar putea fi sfatuit sa consume pere care au un efect in reducerea flegmei.

Clasificarea energetica a alimentelor se face dupa patru criterii:

  • natura termala: fierbinti, calde, neutre, racoroase, reci
  • aroma: dulci, intepatoare, acre, amare, sarate
  • organul care ii corespunde: splina, stomac, plaman, intestin gros, intestin subtire, rinichi, colecist, ficat, vezica urinara, inima
  • directia miscarii: care se ridica, coboara, care stagneaza, si care cad (o sa intelegem mai tarziu sensurile lor)

Primele doua criterii sunt principale in terapia chineza nutritionala. Nutritia preventiva se va concentra pe primele doua criterii. In cazul unei boli insa, toate cele patru criterii vor fi combinate si numai dupa ce s-a pus un diagnostic bazat pe medicina chineza.

Alimentele sunt impartite in 5 nivele de temperatura:

  • fierbinti, calde = Yang
  • reci, racoritoare = Yin
  • neutre
Fierbinti Calde Neutre Reci Racoritoare
Alcool Cacao
Cafea
Vin rosu
Apa Ceai negru
Suc de fructe
Ceai de menta
Lapte batut
Lapte de soia
Bere de grau
Miere Sare
Sos de soia
Unt
Branza de capra
Branza de vaci Iaurt
Miel Carne de vita
Carne de pui
Somon
Tipar
Crap
Rata
Oua de pui
Gasca
Porc
Creveti Iepure
Cirese
Fenel
Praz
Piersici
Ceapa
Morcovi
Conopida
Struguri
Smochine
Prune
Cartofi
Asparagus
Banane
Portocala
Rubarba
Alge de mare
Rosii
Pepene verde
Telina
Castraveti
Boabe de soia
Varza
Spanac
Dovlecei
Porumb
Linte
Mei
Mazare
Orez
Tofu
Grau
Scortisoara
Chili
Curry
Usturoi
Ghimbir
Paprika
Piper
Anason
Busuioc
Rozmarin
Papadie
Gentiana galbena
Tarhon
Nuci Alune de padure

Alimentele energetice ‘fierbinti” precum piper, chili sau usturoi au rolul de a incalzi corpul, cele „reci” precum banane sau rosii il racoresc, alimentele „reci” si „racoritoare” au un efect usor asupra corpului, iar cele „neutre” nu schimba energetica corpului. Calitatea termala are un efect general asupra corpului, fie il racesc fie il incalzesc. Aromele si asocierile cu energetica alimentelor va determina efectul particular al unui aliment asupra unui organ sau a unui meridian. De exemplu, gustul dulce se asociaza cu „pamant” (stilul celor 5 elemente) si ca organ corespondent Splina si Stomacul. Are un efect racoritor sau care incalzeste in functie de natura termala: ceaiul de fenel incalzeste stomacul in timp ce bananele vor avea un efect racoritor.

Vom face in continuare o scurta prezentare a caracteristicilor termale.

Fierbinti

Alimentele fierbinti cresc Yang-ul, pun in miscare Qi, activeaza, incalzeste, disperseaza, misca in interior sau exterior, incalzesc intestinele si organele, elimina frigul intern si extern si mobilizeaza energia defensiva. Exemplu in tratamentul simptomelor de raceala se poate folosi ghimbir, scortisoara, miel, chili. Trebuie avut in vedere ca un exces de Yang va evapora si usca fluidele corpului.

Calde

Alimentele calde intaresc Yang si Qi, incalzesc corpul, intestinele si organele. Exemplu in tratamentul simptomelor de raceala se poate folosi fenel, carne de pui, de vita, ovaz.

Neutre

Alimentele neutre ajuta la cresterea Qi-ului si Fluidelor, stabilizeaza si armonizeaza corpul. Exemplu in tratamentul unei deficiente de Qi se poate folosi mierea, orez, cartofi.

Racoritoare

Alimentele de acest tip suplimenteaza fluidele corpului si sangele, incetinesc Qi-ul si elimina Caldura. In tratamentul simptomelor de caldura se poate folosi iaurt, lapte de soia, grau.

Reci

Alimentele reci creeaza frig, scad caldura interna si au un efect calmant asupra spiritului. In tratamentul simptomelor de caldura se poate folosi pepene verde, papadie, portocala.

Alimentele Yang

Alimentele Yang (piper, usturoi, scortisoara, carne de vita, pui, miel, cafea, alcool, ovaz, cirese, piersici) sunt recomandate in afectiuni de natura rece. De exemplu in Deficienta Qi cu simptome precum oboseala, ten palid, frisoane, lipsa apetitului, predispunerea la infectii; sau in Deficienta de Yang cu simptome precum maini si picioare reci, epuizare, letargie, dorinta de a urina frecvent cu urina palida.

Alimentele Yin

Alimentele Yin au un efect racoritor asupra corpului (produse lactate, fructe precum banane, apa minerala, rosii, grau). Se folosesc in afectiuni precum Deficienta de Yin cu simptome precum membrane si mucoase uscate, limba uscata, transpiratii nocturne, maini si picioare fierbinti, senzatia de caldura dupa amiaza. Alt exemplu in Exces de Yang cu simptome precum voce puternica, fata rosie, neliniste, haotic, hiperactiv, probleme cu somnul, senzatia de cald.

 

Cele 5 arome

In tabelul de mai jos gasiti organizarea aromelor in Yin, Yang si meridiane.

Yang Faza (5 elemente) Meridian
Dulce Pamant Splina/Stomac
Intepator Metal Plaman/Intestin Gros
Yin Faza (5 elemente) Meridian
Amar Foc Inima/Intestin Subtire
Sarat Apa Rinichi/ Vezica Urinara
Acru Lemn Ficat/ Colecist

 

In tabelul de mai jos gasiti clasificarea alimentelor in functie de aroma.

Dulce Intepator Sarat Acru Amar
Migdale Telina Rata Mar Busuioc
Mar Chili Sunca Caise Cicoare
Anason Scortisoara Scoici Struguri Telina
Orz Fenel Caracatita Kiwi Cafea
Banane Usturoi Porc Lamaie Papadie
Carne de vita Ghimbir Porumbel Mango Salata verde
Unt Gulie Sare Portocala Patrunjel
Morcov Ceapa Sos de soia Prune Ceai
Branza Paprika Ananas Tutun
Pui Piper Branza de vaci
Porumb Ridichi Branza grasa
Rata Cimbru Lapte batut
Vinete Macris Rosii
Smochine
Lapte
Mei
Ovaz
Porc
Cartof
Dovleac
Pere
Iepure
Orez
Spanac
Grau

Vom face o scurta prezentare a caracteristicilor aromelor.

Dulce

Efectul este de a incalzi, armoniza, relaxa si umezi. Dulcele are cel mai puternic efect asupra corpului, intareste Qi-ul Splinei care incarca energia. De asemenea ajuta si in vicii. Cu efectul de a umezi, alimentele dulci hranesc fluidele corpului, elibereaza tensiunea interioara si stabilizeaza „centrul” unei persoane. Excesul de dulce afecteaza Qi-ul Splinei si produce umiditate patogenica. In timp poate duce la bronsite recurente, sinuzite, oboseala cronica, senzatia de greutate in cap.

Intepator

Efectul este de a pune in circulatie Qi-ul, invigoreaza circulatia energiei, amelioreaza stagnarea, disperseaza, deschide porii, produce transpiratie. Aceasta aroma intareste plamanii si expulzeaza factori patogeni in special Vant-Frig. Mancarurile care sunt usor condimentate ofera protectie in lunile de iarna impotriva frigului. Datorita efectului inviorator, amelioreaza stagnarea emotionala si problemele de respiratie. Este benefica si cand cineva simte tristete, melancolie (emotiile Plamanului).

Persoanele cu simptome de caldura trebuie sa evite aromele intepatoare. Excesul cauzeaza simptome de caldura si pot afecta pielea: uscaciune, alergii, mancarimi. Ficatul si Colecistul vor fi cele mai afectate, Spiritul se disperseaza rezultand neliniste interioara, hiperactivitate si probleme cu somnul. De asemenea Esenta Rinichilor se poate supraincalzi ducand la dorinta sexuala excesiva. Tonusul muscular se poate slabi si cauza uscaciune in Intestinul Gros (constipatie).

Sarat

Efectul este de a racori, umezi, stimula miscarea descendenta, slabi. Aromele sarate cu moderatie pot suplimenta functia Rinichilor, stimuleaza urina si excretia, dizolva congestiile si ariile tari (noduli subcutanati, acumularea de flegma). Excesul in schimb deshidrateaza, afecteaza fluidele, sangele si sistemul vascular (hipertensiune), intaresc muschii si afecteaza oasele. Inhiba Inima si Spiritul, slabeste abilitatile mentale si duce la rigiditate in gandire.

Acru

Efectul este astringent, acumuleaza si conserva fluidele. Alimentele acre improspateaza corpul, reduce transpiratia excesiva, promoveaza crearea fluidelor si calmeaza temperamentele „incalzite” prin racirea caldurii emotionale acumulate in Ficat/Colecist. De asemenea, suplementeaza Yin-ul. Atunci cand suntem sub stres emotional si furie, aroma acra suplimenteaza Yin-ul Ficatului. Acrul se misca spre interior si ajuta pe cei distrasi cu o minte nefocusata sau cu un stil de viata agitat. Este contraindicat in conditii meteo externe care impacteaza corpul (Vant-Frig). Cand factoii patogeni sunt la exterior, acrul ii trage in interior. Aceasta va inrautati o boala si va reduce succesul tratamentului (sucul de lamaie incalzit nu este indicat in timpul racelii). Ca alternativa la raceala este aroma intepatoare care deschide porii, stimuleaza transpiratia si elimina factorii patogeni de la suprafata corpului.

Excesul de acru afecteaza tonusul muscular (scade PH-ul->dureri musculare, contractii musculare) si tendoanele si trebuie evitat de catre cei care sufera de reumatism sau artrita non-articulara.

Amar

Efectul este de a usca, intari si a stimula miscarea descendenta. Amarul-racoritor sprijina functia digestiva si excretia (ceaiuri digestive sau asa numitele bitter, ceai de pelin). Suplimenteaza Yin-ul Inimii si are un efect calmant mai ales dupa stres mental (berea blonda in special). Bauturile amare stimuleaza organele digestive prin continutul de alcool in combinate cu aroma amara. Amarul previne formarea umiditatii in organism. Cand este luat in doze moderate este un excelent tonic pentru Qi-ul Splinei mai ales in timpul conditiilor meteo de umiditate-frig.

Excesul de amar-racoritor are un efect laxativ puternic si cauzeaza diaree (exemplu sarea de Epsom). Excesul de amar-cald (cafea) deshidrateaza pielea, afecteaza fluidele (in special circulatia sangelui), incalzeste Inima si inhiba spiritul. In medicina vestica cafeaua e considerata un „hot de calciu” si favorizeaza aparitia osteoporozei. Surplusul de caldura (din faza Foc in stilul celor 5 elemente, poate trece in faza Pamant) va afecta Splina/Stomacul. Un simptom foarte des intalnit in practica este „Caldura in Stomac”, in medicina vestica gastrita sau ulcei si este cauzat de consumul excesiv de nicotina, cafea sau stres (stres=caldura) (ceaiul verde este „racoritor” energetic in timp ce ceaiul negru este neutru).

Intr-un post viitor voi scrie despre asocierea cu meridianele si organele corpului precum si principii de alimentatie in functie de afectiunile de care suferim, de varsta, etc.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s