Tratamentul atacurilor vasculare cerebrale in medicina chineza


Dupa cum am vazut intr-un articol precedent, atacurile vasculare cerebrale apar din cauza Vantului (conform medicinei chineze).

Vom discuta tratamentul atacurilor vasculare cerebrale dupa tipurile lor: atacul asupra organelor interne, atacul doar asupra meridianelor si diverse modele de tratament in faza de sechele.

Atacul asupra organelor interne

In aceasta faza acuta este imperativ ca medicina chineza sa fie combinata cu tratamentul medicinei vestice in spital.

Principiile generale de tratament sunt:

 • ameliorarea spasmelor
 • resuscitarea
 • presiunea scazuta a sangelui

Acestea sunt principiile generale, cele specifice depind de diferentierea dintre tipul Tensionat si Flacid.

Ca si puncte de tratament pentru cele de mai sus: P6, SP6, DU26, LI4, LI11, ST36, LIV3, KI3. Tratamentul va trebui acordat la fiecare 6 ore, acele nu se vor mentine.

Tipul Tensionat

Tratamentul se bazeaza pe inducerea resuscitarii, relaxarea spasmelor, eliminarea Caldurii, reducerea Vantului si deschiderea orificiilor.

Puncte folosite: DU26 induce resuscitarea, DU20, DU16, GB20 reduce Vantul intern, punctele speciale de pe maini localizate in buricul degetelor trebuie intepate astfel ca sa sangereze (nu trebuie sa va temeti de aceasta, ii veti salva viata la propriu) astfel veti reduce Vantul intern si elimina Caldura, KI1 reduce Vantul intern, coboara presiunea sangelui si relaxeaza spasmele, P7 elimina Caldura, ST40 rezolva Flegma.

In cazul in care avem mandibula inclestata vom face si ST6, ST7, LI4. Pentru sputa abundenta REN22, ST40. Pentru afazie (probleme cu vorbitul) vom face REN23 si HE5.

Tipul Flacid

Tratamentul se bazeaza pe „recapturarea” Yang-ului si inducerea resuscitarii. Yang-ul este energia care o consumam in timpul zilei si pe care o luam din alimentatie, daca pierdem brusc aceasta energie vom incepe sa consumam din Esenta (Yin) adica energia cu care ne nastem si din care consumam pe tot parcursul vietii, cand se termina…se termina si viata. Plus ca Yang este energia care alimenteaza toate procesele din corpul nostru si functionarea organelor.

Puncte folosite: REN6, REN4, REN8 cu moxa pentru recapturarea Yang-ului, ca localizare REN8 se afla in ombilic, ST36, SP6, P6 pentru intarirea Yang-ului Inimii si pentru prevenirea colapsului Yang-ului, DU4, BL23 cu moxa pentru prevenirea colapsului Yang-ului.

Atacul doar asupra meridianelor

Tratamentul in cazul acestor atacuri este acelasi ca cel din faza de sechele din atacul asupra organelor interne. In timpul atacurilor acute de Vant asupra organelor interne, medicina chineza joaca un rol secundar in raport cu medicina vestica. In timpul fazei de sechele sau in atacul doar asupra meridianelor, medicina chineza joaca un rol principal. Acupunctura da rezultate excelente in tratamentul hemiplegiei (paralizia unei parti a corpului) si paralizia faciala. Timpul este un factor foarte important, cele mai bune rezultate se obtin daca tratamentul se face in prima luna de la atac. Pentru un atac mai vechi de 6 luni tratamentul va fi foarte dificil cu prognostic rezervat.

Paralizia piciorelor raspunde la tratament mai bine decat cea a bratelor, incheieturile mari raspund mai bine decat cele mici.

Principiul de tratament:

 • eliminarea obstructiei din meridiane
 • reducerea Vantului si rezolvarea Flegmei
 • invigorarea meridianelor conectoare
 • regleaza circulatia Qi-ului si Sangelui in meridiane

In urma unui atac asupra meridianelor pot aparea urmatoarele:

 • hemiplegie
 • afazie (vorbitul incoerent)
 • hipertensiune
 • paralizia faciala (deviatia ochiului si gurii)
 • incontinenta scaunului si urinei
 • ameteala
 • rigiditatea si contractia musculara

Hemiplegia

Hemiplegia este cauzata de obstructia meridianelor de catre Vant si Flegma. Rigiditatea pronuntata a incheieturilor si contractia muschilor indica Staza Sangelui. Factorii patogenici obstructioneaza meridianele pe un fond de deficienta a Qi-ului, Sangelui si Yin-ului.

In tratarea paraliziei unilaterale a membrelor, se selecteaza de obicei mai multe puncte Yang, Yang corespunzand miscarii si agilitatii. Punctele de pe partea paralizata sunt intepate pentru eliminarea Vantului si Flegmei din meridiane si care cauzeaza paralizia (acele se mentin o perioada de 40-45 de minute).

Daca un atac are o vechime mai mica de 3 luni, punctele de pe partea paralizata sunt intepate pentru sedare (pastrarea acului 40-45 de minute) in timp ce punctele de pe partea sanatoasa sunt tonifiate (se inteapa si se scoate acul). Aceasta din cauza ca meridianele de pe partea afectata sunt intr-o stare de Exces in timp ce cele de pe partea sanatoasa sunt intr-o stare de Deficienta.

Daca atacul are o vechime mai mare de 3 luni, punctele de pe partea afectata sunt tonifiate si cu moxa iar punctele corespondente de pe partea sanatoasa sunt sedate. Aceasta deoarece dupa 3 luni, factorul patogen (Vantul sau Flegma) din meridianele partii afectate au intrat mai adanc si s-au mutat si in partea sanatoasa. Totodata obstructia din partea afectata duce si la malnutritia meridianelor.

Punctele alese sunt din doua categorii: puncte generale pentru sedarea Vantului si puncte pentru eliberarea obstructiei din meridiane. Puncte pentru sedarea Vantului sunt DU26, DU20, BL7. Puncte pentru inlaturarea obstructiei meridianelor sunt:

Paralizia bratelor: LI15, TB14, LI11, LI10, TB5, LI4, SI3.

Paralizia picioarelor: BL23, GB30 (foarte important), GB29, ST31, GB31, ST32, BL40, GB34, ST36, BL57, GB39, ST41, BL60, GB40.

La fiecare tratament trebuie folosite maxim 3 sau 4 puncte.

Afazie (vorbitul greoi)

Punctele principale de acupunctura:

– REN23 pentru a relaxa gatul si promova vorbitul;

– HE5 pentru a rezolva Flegma (Inima controleaza limba si vorbitul);

– KI6 beneficiaza gatul.

Hipertensiunea 

Daca presiunea sangelui este ridicata este vital sa luam masuri pentru coborarea ei, tensiunea ridicata fiind un factor care predispune la atacuri.

Puncte generale pentru coborarea presiunii sangelui dupa un atac:

– LI4 si LIV3 pentru a reduce Yang-ul Ficatului si Vantul in Ficat;

– KI3 pentru a tonifia Yin-ul Rinichilor si Ficatului;

– ST9 pentru a reduce presiunea sangelui.

Din experienta pot sa va spun ca am folosit cu succes primele 3 puncte pentru tratarea hipertensiunii. In functie de vechimea afectiunii va dura de la 1-2 sedinte pana la 5-6. Rezultatele se vor vedea inca din prima sedinta de tratament. Important ca tratamentul medicamentos sa nu fie intrerupt imediat, in momentul in care se va vedea o scadere a tensiunii se vor intrerupe gradual medicamentele pentru a se evita o scadere prea mare. Ca exemplu la o persoana care avea o tensiune de 16/10 (folosea Enap) dupa prima sedinta a coborat la 12/8. Dupa inca o sedinta de tratament s-a ajuns la 10/6 care s-a mentinut constant.

Paralizia faciala

Paralizia faciala ca urmare a unui atac se numeste paralizie faciala centrala in medicina vestica deoarece apare in sistemul nervos central. Paralizia faciala periferica apare dupa un atac ca urmare a afectarii sistemului nervos periferal. In paralizia faciala ca urmare a unui atac din cauza Vantului intern, nervii din jurul ochilor nu sunt afectati, de aceea miscarea sprancenelor si incordarea fruntii sunt normale. In paralizia faciala periferica pacientul va putea doar sa-si miste o singura spranceana localizata in zona neafectata. Semnele cele mai proeminente in paralizia faciala sunt deviatia de gura si ochi.

Cand examinam un pacient ii vom cere sa-si inchida ochii, sa-si umfle obrajii, sa ranjeasca si sa fluiere pentru a putea evalua extinderea paraliziei. Ochiul de pe partea paralizata nu se va inchide complet, gura va devia catre partea neafectata si buzele de pe partea afectata nu se vor misca. Asta ne va ajuta in alegerea punctelor locale.

Tratamentul se bazeaza pe puncte distale si locale. Un punct distal si intre 3 si 5 puncte locale de pe partea paralizata sunt selectate.

Punctele distale folosite pot fi LI4 sau TB5 in functie de meridianul implicat.

LI4 si LIV3 va expulza Vantul localizat la nivelul fetei.

Puncte locale: GB14,BL2, TB23, ST2, SI18, ST7, ST6, ST4, LI19.

Incontinenta urinara si a scaunului

Puncte folosite: BL33, BL25, REN6, REN4, SP6.

Ameteala

Ameteala este un simptom comun dupa un atac. Ameteala dupa un astfel de atac apare din cauza Vantului in Ficat.

Puncte principale:

– LIV3, BL18 pentru reducerea Vantului din Ficat;

– BL23, KI3, REN4 pentru hranirea Rinichilor;

– DU20, GB20 pentru reducerea Vantului intern.

Rigiditatea si Contractarea Muschilor

In fazele de sechele ale unui atac de Vant, muschii devin rigizi si contractati iar incheieturile blocate. Intr-un final, lipsa miscarii duce la atrofia muschilor si hranirea insuficienta a tendoanelor si meridianelor. Fizioterapia este o etapa esentiala a tratamentului.

Acupunctura se face de obicei pe punctele meridianelor Yang, moxa se va folosi cand este o atrofie a muschilor.

Puncte principale:

– incheietura umarului: LI15

– inchietura cotului: LI11

– incheieturile degetelor: LI3, SI3

– alte puncte pentru reducerea Vantului precum LI4, LIV3, TB17.

Daca muschii de pe partea laterala a piciorului sunt contractati si intepeniti se va folosi KI6 si BL62.

Desi sunt folosite puncte Yang, nici punctele Yin nu trebuie neglijate. Sunt folositoare in cazurile vechi cand avem o hranire insuficienta a meridianelor si ligamentelor deci rigiditate si intepeneala. Ca si puncte: HE1 pentru umar, LU5 pentru cot, P6 pentru degete, SP12 pentru sold, LIV8 pentru genunchi, SP5 pentru degetele de la picioare.

Prognostic si frecventa

Cele mai bune rezultate se obtin daca tratamentul este facut in prima luna de la atac, rezultate bune in primele 3 luni. Pentru cazurile mai mari de 6 luni este dificil de tratat iar pentru mai mare de 1 an prognosticul este foarte rezervat. Totusi nu trebuie abandonat tratamentul prin acupunctura. Daca atacul are o vechime de maxim 3 luni, tratamentul trebuie facut zilnic, altfel tratamentul se poate face la 2 zile. O pauza de una-doua saptamani este necesar dupa 1-2 luni.

Preventia

Persoanele in varsta cu simptome de deficienta de Yin, Flegma, Caldura si Yang-ul Ficatului care se Inalta predispun la atacurile de Vant. Tensiunea ridicata si obezitatea sunt de asemenea factori care predispun. Prezenta factorilor patologici precum Vant, Foc, Staza si Flegma la persoanele in varsta dau un indiciu ca persoana respectiva e predispusa la un atac. Prezenta celor de mai sus se poate observa pe limba:

– Vantul face ca limba sa fie intepenita, deviata, care se misca sau care tremura;

– Focul va face limba Rosie;

– Staza Sangelui va face limba Rosiatica-Purpurie;

– Flegma va face limba sa fie umflata si cu invelisul lipicios.

Daca o persoana prezinta 3 sau 4 simptome de mai sus, trebuie luate masuri pentru a preveni atacul cerebral din cauza Vantului. Se va actiona pentru reducerea Vantului, eliminarea Caldurii, hranirea Yin-ului, punerea in circulatie a Sangelui si rezolvarea Flegmei.

Alte masuri preventive care se pot lua in cazul simptomelor de mai sus ar fi odihna adecvata, evitarea muncii excesive, reducerea activitatii sexuale, evitarea alimentelor grase si prajite si evitarea alcoolului. Emotional este important sa nu lasam sentimentele precum furie, ura, resentimente sau animozitari represate sa escaladeze, ele vor duce la Inaltarea Yang-ului Ficatului.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s