Atacul vascular cerebral in medicina chineza


Termenul de atac vascular cerebral in medicina chineza corespunde la patru conditii din medicina vestica:

  • hemoragie cerebrala
  • tromboza cerebrala
  • embolism cerebral
  • spasm al unui vas sanguin cerebral

In medicina vestica cele patru conditii cunt cunoscute sub termenul „accident vascular cerebral”.

Hemoragia cerebrala consista din sangerarea dintr-o artera/vena intracerebrala. Tromboza cerebrala este obstructionarea partiala sau totala a unei artere cerebrale de catre un tromb (cheag de sange) care are ca si efect infarctul tesuturilor inconjuratoare si lipsa de oxigen a tesuturilor inconjuratoare.  Embolismul cerebral apare atunci cand se desprinde o parte dintr-un tromb sau chiar si o bula de aer si obstructioneaza o artera cerebrala ducand la privarea de oxigen a respectivelor tesuturi. Spasmul unui vas cerebral apare atunci cand se contracta temporar. Poate aparea si atunci cand un tromb strabate acea zona cauzand o obstructie temporara. Spasmul este cea mai putin grav din cele patru si de obicei este urmat de o recuperare completa.

Cauze

Munca excesiva, stresul emotional si activitatea sexuala excesiva

Toate acestea duc la o deficienta a Yin-ului Rinichilor mai ales in societatile industrializate unde cele de mai sus sunt combinate. Deficienta Yin-ului Rinichilor duce la o Deficienta a Yin-ului Ficatului si inaltarea Yang-ului Ficatului. In special la oamenii in varsta (dar nu numai) aceasta duce la Vant in Ficat care va cauza apoplexie, coma, paralizii, comunicarea va fi afectata din cauza limbii care va fi deviata si intepenita.

Dieta neregulata si munca excesiva fizica

Mancatul neregulat sau mancatul in cantitate excesiva de alimente grase, lactate, prajite si zahar slabeste Splina si duce la formarea Flegmei predispunand la obezitate. Eventual Flegma se combina cu Focul formand Flegma-Foc. Flegma duce la amorteala in membre, neclaritate mentala, afazie sau vorbit greoi si limba umflata cu invelis lipicios.

Activitatea sexuala excesiva si odihna neadecvata

Cele doua combinate duc la slabirea Esentei Rinichilor (energia vitala) si la deficienta Maduvei. Maduva nu va hrani corespunzator Sangele ducand chiar la o staza. Staza Sangelui cauzeaza intepeneala si durere in membre si o limba violeta.

Munca fizica excesiva si odihna neregulata

Prin munca fizica excesiva intelegem ridicatul de greutati, exercitii si sport practicate in mod excesiv care vor slabi Splina si muschii. Existenta unui Vant intern incipient va exploata deficienta Qi-ului si Sangelui in meridiane. De asemenea expunerea la Vantul extern (factor patogen) care va interactiona cu Vantul intern in meridiane ducand la paralizia membrelor.

Cei patru factori patogeni implicati in aparitia Vantului sunt: Vant – Flegma – Foc – Staza. Ei vor fi prezenti in anumite proportii dar un AVC va fi cauzat de cel putin trei dintre ei. Alti factori care pot cauza un atac pot fi Deficienta de Qi, Sange sau Yin in special Rinichi/Ficat Yin.

Aspectul limbii asa cum este descris mai sus indeplineste un rol preventiv. Daca limba unei persoane se prezinta intr-una din conditiile de mai sus va indica intr-un mod clar posibilitatea unui atac de Vant. Limba poate fi Rosiatica-Violet, Rigida si Umflata indicand Foc, Staza, Vant si Flegma, cei patru factori patogeni ai unui atac de Vant.

Diferentierea

Cel mai important este diferentierea atacurilor de Vant, cele care ataca atat organele interne cat si meridianele si cele care ataca numai meridianele. Din acest punct de vedere avem doua tipuri de atac de Vant:

  • Sever care ataca organele interne si meridianele.
  • Usor care ataca doar meridianele.

Atacul de Vant care afecteaza organele interne si meridianele este caracterizat de apoplexie, pierderea cunostintei, posibil coma, afazie, paralizie si amorteala membrelor. Ce distinge de tipul Usor este dat de pierderea cunostintei, coma si afazie (afazia este o tulburare a vorbirii care afectează exprimarea sau înțelegerea limbajului vorbit sau scris in urma unei leziuni pe creier).

Atacul de Vant care afecteaza doar meridianul este caracterizat prin paralizie unilaterala, amorteala si vorbitul greoi. Nu prezinta pierderea cunostintei sau coma.

Ca urmare a unui atac Sever de Vant a organelor interne, o persoana care supravietuieste va intra in stadiul de sechele unde manifestarile sunt aceleasi ca la cele usoare.

Atacul de tip Sever este impartit in doua: Tensionat (inchis) si Flasc (deschis) conform cu manifestarile intalnite (le vom discuta mai jos).

Atacul de tip Usor se imparte in atacuri ale meridianelor principale caracterizate prin hemiplegie (paralizie care afecteaza o jumatate (stanga sau dreapta) a corpului) si amorteala si atac al meridianelor Conectoare (cum le spune si numele au rol in conectarea meridianelor) caracterizat doar prin amorteala.

Atacul Sever asupra Organelor Interne

Acesta este caracterizat prin apoplexie, pierderea cunostintei, posibil coma, afazie, hemiplegie si amorteala. Pierderea cunostintei indica atac asupra organelor interne. Sunt impartite in doua: Tensionat (Inchis) care corespunde colapsului Yin-ului si celalalt Flasc (Deschis) care corespunde colapsului Yang-ului.

Tensionat – corespunde colapsului Yin-ului

Manifestari clinice: colapsul brusc, pierderea cunostintei, coma, falci inclestate, pumnii sunt inchisi, mandibula blocata, fata si urechi rosii, sputa profunda, sunet gajait in gat, respiratie greoaie, constipatie, retentia de urina. Limba va fi deviata, rigida, rosie cu invelis galben lipicios, pulsul va fi tensionat, plin, rapid, alunecos.

Flasc – corespunde colapsului Yang-ului

Manifestari clinice: colapsul brusc, pierderea cunostintei, coma, mainile si gura deschisa, ochii inchisi, fata palida, transpiratie uleioasa pe frunte, incontinenta scaunului si urinei, membre reci. Limba palida, umflata, pulsul insesizabil.

Sechele ca urmare a unui atac asupra Organelor Interne

Atacul de Vant asupra Organelor Interne va lasa intotdeauna sechele pe un pacient care supravietuieste. Acestea consista in principal din:

  • hemiplegie
  • paralizie faciala (deviatia ochilor si gurii)
  • vorbit greoi
  • amorteala membrelor

In cazurile prelungie vor fi de asemenea si contractii si intepeneala membrelor din cauza hranirii sarace a meridianelor.

Atacul Meridianelor (tip Usor)

Dupa cum am vazut mai sus, in cazul unui atac de acest tip nu avem pierderea cunostintei sau coma ci doar paralizaia unilaterala a membrelor si deviatia ochilor si gurii. Manifestarile clinice ale unui astfel de atac sunt la fel ca cele din timpul fazei de sechele din atacul asupra organelor interne.

Manifestarile clinice variaza in functie de localizarea atacului, meridianul principal sau conector.

Atacul asupra Meridianului principal

Manifestari clinice: paralizie faciala, hemiplegia, amorteala membrelor, limitarea miscarii, vorbit greoi (nu intotdeauna prezent).

Atacul asupra Meridianelor Conectoare

Manifestari clinice: amorteala unilaterala a fetei si membrelor, vorbit greoi (nu intotdeauna prezent).

Am facut aici o prezentare despre modul cum trateaza medicina chineza asa numitele atacuri vasculare cerebrale. Cred ca oricare dintre noi cunoastem pe cineva care a suferit un astfel de atac si consecintele care au derivat din el. Intr-un post viitor voi prezenta tratamentul acestor atacuri prin acupunctura. Rezultatele cele mai bune sunt obtinute daca tratamentul este facut in prima luna, daca este efectuat in primele trei luni vom obtine rezultate bune; frecventa tratamentului fiind zilnica.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s