Patologia Plamanilor – partea a 2-a


Continuam azi prezentarea patologiilor Plamanilor. Prima parte o gasiti aici.

Caldura in Plamani

Manifestari clinice: tuse, usoara insuficienta respiratorie, senzatia de caldura, dureri in piept, senzatia ca narile nasului ard, sete, ten rosu.

Caldura in Plamani poate fi fie acuta fie cronica. Cand este acuta, de obicei deriva dintr-o invazie externa de Vant care devine interna si se transforma in Caldura. Trebuie inteles aici mecanismul acestor invazii. Cand o invazie externa este in primele faze (fie ca este Vant, Frig, Caldura) ea apare in stratul exterior de aparare al corpului, asa numitul Qi Defensiv si se manifesta cu simptome precum tremuraturi, aversiune catre frig/caldura, tuse usoara, transpiratii. In aceasta faza Qi-ul Defensiv se lupta cu acea invazie si este momentul cel mai bun si propice pentru a o opri. Daca trece de Qi-ul Defensiv patrunde la un nivel in interior, se transforma in Caldura si se manifesta cu simptome precum gat inflamat, dureros, senzatii de caldura, simtim ca ardem pe interior, ten rosu, tuse puternica (mai sunt si altele dar nu fac obiectul detalierii acum). In aceasta faza se spune ca a ajuns la nivel Qi. Urmatorul nivel e Qi-ul Nutritiv, cel care hraneste organele si ultima faza si cea mai periculoasa e la nivelul Sangelui. Aici deja se manifesta cu sangerari, delir, coma, e o conditie cu prognostic nu foarte bun si ameninta chiar viata (exemplu meningite). Dar sa revenim. Caldura din Plamani cronica poate fi fie o Caldura reziduala care nu a fost tratata corespunzator inainte si care a ramas in corp fie deriva dintr-o combinatie de dieta bogata in alimente fierbinti energetic impreuna cu fumat (tutunul este fierbinte energetic si usuca).

Tratamentul se bazeaza pe eliminarea Caldurii din Plamani si restaurarea Qi-ului Plamanilor: LU5, LU10 elimina Caldura din Plamani, LU7 restaureaza Qi-ul Plamanilor, LI11 punct general de eliminare a Caldurii din corp.

Umiditate-Flegma in Plamani

Manifestari clinice: tuse cronica care se manifesta in reprize cu expectoratie de sputa lipicioasa, ten alb, flegma in gat, senzatia de apasare pe piept, pacientii evita sa se intinda, greata, senzatia de greutate si ameteala in cap.

Atacurile repetate ale factorilor patogeni externi slabesc Plamanii si Splina ducand la formarea Flegmei care se strange in Plamani. Dieta excesiva compusa din alimente grase, lactate sau alimente reci si crude duc la formarea Flegmei. Flegma este o acumulare de lichide care obstructioneaza Qi-ul Plamanilor si apare si ca urmare a unei deficiente a Splinei, ea fiind cea care transporta si transforma.

Tratamentul se bazeaza pe dizolvarea Flegmei si Umiditatii si restaurarea Qi-ului Plamanilor: LU5, LU7, LU1, ST40 dizolva Flegma, REN22 elimina Flegma din gat, REN9 stimuleaza functia Splinei de a transporta si transforma rezolvand Umiditatea si Flegma.

Flegma-Frig in Plamani

Manifestari clinice: tuse cu expectoratie a unei sputei albe apoase agravata de expunerea la frig, senzatia de frig, palme reci, flegma in gat, ameteala si senzatia de apasare pe piept, senzatia de frig in piept si ameteala si greutatea capului.

Invaziile repetate de Vant-Frig pot slabi Plamanii si Splina. Se manifesta in principal la oamenii care au constitutie deficitara Yang (se simt mai mereu frigurosi, prefera alimentele calde).

Tratamentul se bazeaza pe dizolvarea Flegmei, expulzarea Frigului, incalzirea Yang-ului si restaurarea Qi-ului Plamanilor: puncte ca mai sus si in plus BL23 pentru intarirea Yang-ului Rinichilor (Rinichii sunt depozitarii Yang-ului si Yin-ului corpului).

Flegma-Caldura in Plamani

Manifestari clinice: tuse „magareasca” cu expectoratie de sputa galbena lipicioasa, insuficienta respiratorie, senzatia de apasare pe piept, flegma in gat, senzatia de caldura, sete, insomnie, agitatie, senzatia de ameteala si greutate a capului.

Aceasta patologie poate aparea din cauza consumului excesiv de alimente grase si fierbinti energetic (carne fripta, alcool). Fumatul este un factor deoarece tutunul este fierbinte energetic si usuca. Invaziile repetate de Vant-Caldura sunt un alt factor. Emotiile precum frustrare, furie, suparare, resentiment duc la stagnarea Qi-ului care se poate transforma in Caldura.

Tratament: dizolvarea Flegmei, eliminarea Caldurii si stimularea Qi-ului Plamanilor: LU5 elimina Caldura si Flegma din Plamani, LU7, LU10, LI11, REN12, ST40.

Flegma-Uscaciune in Plamani

Manifestari clinice: tuse uscata si ocazional cu expectoratie de sputa, insuficienta respiratorie, senzatia de apasare pe piept, flegma putina in gat, senzatia de ameteala si greutate a capului, gat uscat.

Aceasta patologie apare mai des la batrani. Mai apare si din cauza consumului excesiv de alimente grase si lactate care duc la formarea Flegmei.

Tratament: dizolvarea Flegmei, hranirea fluidelor si a Yin-ului Plamanilor si stimularea Qi-ului Plamanilor: LU9 hraneste Yin-ul Plamanilor, LU7, REN12, ST36, SP6 hranesc fluidele, ST40 dizolva Flegma.

Deficienta Qi-ului Plamanilor si Inimii

Manifestari clinice: usoara insuficienta respiratorie, tuse usoara, voce slaba (Plamanii controleaza vocea), pacientii prefera sa nu vorbeasca, ten alb-stralucitor, predispunerea la raceli, oboseala, palpitatii, depresie, transpiratii spontane, oftat.

Problemele emotionale in special cele din cauza tristetii sau durerii duc la o deficienta a Qi-ului Inimii in principal si a Plamanilor secundar. Alt factor munca excesiva in special la persoanele care trebuie sa-si foloseasca vocea (profesori).

Tratamentul se bazeaza pe tonifierea Qi-ului, intarirea Inimii si Plamanilor si calmarea Mintii: LU9, LU7 tonifica Qi-ul Plamanilor, ST36, REN12 pentru tonifierea Qi-ului general, HE5,P6 tonifica Qi-ul Inimii.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s