Tratamentul astmului in acupunctura


Patologia astmului

Patologia astmului este caracterizata prin obstructia partiala a cailor respiratorii. Aceasta cauzeaza o ingustare temporara a bronhiilor prin spasmul muschilor. Aceasta ingustare temporara obstructioneaza ventilatia si opune rezistenta fluxului de aer din bronhii.

In astmul alergic, bronhospasmul este cauzat de o reactie alergica din cauza unei sensitivitati a sistemului imunitar. Mai este denumita si reactie anafilactica. Aceasta reactie este produsa de anticorpii IgE. Acesti anticorpi adera la tesut, in acest caz in celulele mastocite ale bronhiilor. Aceasta activeaza o serie de enzime care duc la eliberarea de histamine, serotonina si alte cateva substante care provoaca acest spasm bronhic. Bronhospasmul ca urmare a unei reactii alergice este doar un aspect al astmului, celalalt fiind inflamarea cronica a mucoasei bronhiale.

Sunt doua tipuri de astm: cel care se instaleaza devreme din copilarie (astm atopic) si cel care se instaleaza tarziu in timpul vietii adulte (astm intrinsec). Vom discuta aici in principal astmul atopic.

Astmul atopic are urmatoarele caracteristici:

  • se instaleaza devreme in copilarie
  • pare ca e genetic, si alti membrii a familiei sufera de astm
  • se asociaza cu eczema la nastere
  • cei care sufera de astm atopic au si reactii la nivelul pielii

Totusi nu orice astm care se instaleaza din copilarie este atopic, se poate instala si fara o cauza alergena. Aceasta se intampla mai ales cand copiii au suferit de infectii respiratorii (Invazii de Vant-Frig, Vant-Caldura) care nu au fost tratate corespunzator. Daca Vantul nu este expulzat complet, se va insamanta in Plamani si va afecta dispersia si coborarea Qi-ului Plamanului ducand la Flegma sau dispnee si in plus predispune la viitoare invazii de Vant.

Factorii principali care joaca un rol in astms sunt: deficienta Qi-ului Defensiv a Plamanilor cat si a Rinichilor si Vantul. Plamanii raspandesc Qi-ul Defensiv in piele si muschi, Rinichii fiind radacina Qi-ului Defensiv. Qi-ul Defensiv este Yang si incalzeste muschii si pielea. Pe langa deficienta QI-ului Defensiv al Rinichilor care poate fi ereditar, perioada cand s-a petrecut nasterea efectiva are impact asupra dezvoltarii Plamanilor si Rinichilor. Sunt studii care atesta ca si stresul in perioada neonatala poate creste riscul dezvoltarii de alergii in timpul vietii. In particular se considera ca si taierea prematura a cordonului ombilical poate intrerupe curgerea vitala a hormonilor si celulelor imunitare dinspre placenta spre fat. In China, la copiii care sufera de astm se injecteaza chiar extract din placenta in punctele de acupunctura LU6, ST40, BL23, practica care confirma teoria taierii premature a cordonului ombilical.

Vantul este principalul factor patogen in astm, nu neaparat ca o invazie de Vant externa cat mai mult ca o prezenta blocata a Vantului in bronhii pe un fundal de deficienta a Qi-ului Defensiv a Plamanilor si Rinichilor. Astfel ca astmul este caracterizat prin Vant, un factor patogenic nonsubstantial. Ideea din medicina chineaza de Vant poate fi comparat cu conceptul vestic de alergeni. Inhalarea prafului de acarieni, polen poate fi comparata cu o invazie de Vant.

Tratament

Tratamentul se poate aplica atat in timpul episodului de astm cat si intre ele, acupunctura fiind foarte eficienta in tratamentul atacurilor de astm. Se considera ca in timpul atacului avem patologia de Vant-Frig sau Vant-Caldura, cu simptome ca aversiune catre frig (Vant-Frig) si posibil febra (in special in cazul de Vant-Caldura).

Patologiile care apar in timpul episoadelor de astm vor fi:

  • Vant-Frig (fara transpiratii)
  • Vant-Frig (cu transpiratii)
  • Vant-Caldura

Vant-Frig (fara transpiratii)

Manifestari clinice: dispnee si „harait” al respiratiei cu dificultate expiratiei, lipsa transpiratiei, apasare, distensie, constrictie a pieptului, ten palid, senzatia de frig, stranut, tuse, episodul de astm este declansat de vremea rece, intepeneala umerilor si gatului.

Principiul de tratament se bazeaza pe expulzarea Vantului-Frigului, calmarea astmului si a Mintii (un punct special Dingchuan care opreste astmul acut, BL12 expulzeaza Vantul, BL13, REN22 restaureaza coborarea Qi-ului Plamanilor, LU6 stopeaza atacul de astm, HE7, REN15 calmeaza Mintea, GB20 si GB21 relaxeaza umerii si gatul).

Vant-Frig (cu transpiratie)

Manifestari clinice: transpiratie usoara, atac de astm cu dispnee si „harait” al respiratiei, mai putin zgomotos decat cel dinainte, senzatia de apasare, strangere a pieptului, ten palid.

Principiul de tratament se bazeaza pe armonizarea Qi-ului Nutritiv si Defensiv, calmarea astmului si a Mintii (un punct special Dingchuan care opreste astmul acut, BL12 expulzeaza Vantul, BL13, REN22 restaureaza coborarea Qi-ului Plamanilor, LU6 stopeaza atacul de astm, HE7, REN15 calmeaza Mintea, ST36, SP6).

Vant-Caldura

Manifestari clinice: febra si aversiune la frig, durere de cap, apasare a pieptului, tuse puternica, astm, neliniste mentala, usoara sete, respiratia greoaie fiind zgomotoasa.

Principiul de tratament se bazeaza pe restaurarea coborarii Qi-ului Plamanilor, expulzarea Vantului-Caldurii, calmarea astmului si a Mintii (LU5 elimina Caldura din Plamani, LU7, LU1 restureaza coborarea Qi-ului Plamanilor, LU6 stopeaza atacul de astm, LU11 expulzeaza Vantul-Caldura, Dingchuan stopeaza atacul de astm, REN15, HE7 calmeaza Mintea).

Tratamentul astmului intre episoadele de astm se refera la perioadele de timp cand atacurile de astm sunt  rare sau cand astmul este controlat prin folosirea ocazionala a inhalatoarelor. La acest nivel, atacurile de astm sunt declansate de expunerea la pisici, caini, polen sau praf. Folosirea inhalatoarelor nu are efect advers cu acupunctura, din contra, astfel se obtine un benchmark al eficacitatii tratamentului prin acupunctura. Prioritatea tratamentului intre atacuri este de a trata cauza (tonifierea Plamanilor si Rinichilor) si de a expulza Vantul. Patologiile care apar aici sunt: Deficienta Qi-ului Plamanirlo, Deficienta QI-ului si Yin-ului Plamanilor, Deficienta Qi-ului Plamanilor si Yang-ului RInichilor, Deficienta Yin-ului Plamanilor, Deficienta Yin-ului Plamanilor si Rinichilor. Acestea insa le vom discuta intr-un post viitor.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s