Tratamentul insomniei in acupunctura – partea a 2-a


Intr-un post anterior am povestit despre insomnie asa cum o percepe medicina chineza (articol aici). Am detaliat cauzele care duc la insomnie si am facut un rezumat al conditiilor care determina aceasta afectiune. Am ramas dator si cu tratamentul ei.

Foc in Ficat

Manifestari clinice: somn nelinistit, cosmaruri, iritabilitate, gust amar, dureri de cap, sete, urina inchisa la culoare, scaune uscate si ameteala.

Tratamentul se bazeaza pe eliminarea Focului din Ficat si calmarea Mintii (LIV2, LIV3 pentru eliminarea Focului din Ficat, GB44 pentru somnul nelinistit, BL18, BL62, BL1, KI6)

Foc in Inima

Manifestari clinice: trezitul in timpul noptii, cosmaruri, neliniste mentala, gust amar, sete, ulceratii pe limba si palpitatii.

Tratamentul se bazeaza pe eliminarea Focului din Inima si calmarea Mintii (HE8 eliminare Foc, HE7 calmarea Mintii, REN15, BL15).

Flegma-Caldura care hartuieste Mintea

Manifestari clinice: somn nelinistit, schimbari dese de pozitie in timpul noptii rasuciri ca si cum nu isi gasesc locul, vise neplacute, senzatia de greutate, ameteala, senzatia de apasare pe piept, greata, lipsa apetit, palpitatii, neliniste mentala si un gust lipicios in gura.

Tratamentul se bazeaza pe eliminarea Caldurii, dizolvarea Flegmei si calmarea Mintii (ST40 dizolvare Flegma si calmare Minte, REN12, BL20, SP9 dizolvare Flegma LI11 elimina Caldura, ST8 elimina Flegma localizata in cap, GB12 induce somnul).

Caldura Reziduala in Diafragma

Manifestari clinice: somn nelinistit, treziri dese in timpul noptii, neliniste mentala, pacientul nu se poate aseza sau sa se intinda, senzatia de plin in piept, disconfort epigastric, reflux gastric.

Apare ca urmare a unei invazii de Vant-Caldura care nu a fost corespunzator tratata, de obicei prin tratamentul gresit cu antibiotice. O Caldura reziduala ramane in corp si se localizeaza in zona diafragmei. De aici urca spre Inima si Minte de unde insomnia.

Tratamentul se bazeaza pe eliminarea Caldurii reziduale, calmarea iritabilitatii si a Mintii (LU10, HE8, BL17 relaxeaza diafragma, ST40, LI11 elimina caldura).

Deficienta Sangelui in Inima si Splina

Manifestari clinice: dificultatea in a adormi, palpitatii, oboseala, apetit scazut, anxietate scazuta, vedere neclara, ameteala, memorie slaba, ten palid.

Tratamentul se bazeaza pe tonifierea Splinei si Inimii care produc Sange (ST36, HE7, SP6).

Deficienta Yin-ului Inimii

Manifestari clinice: trezitul des in timpul noptii, gat uscat, neliniste mentala, palpitatii, transpiratii nocturne, memoria slaba, senzatia de caldura in palme.

Tratamentul se bazeaza pe hranirea Yin-ului Inimii si calmarea Mintii (HE7, BL15, REN4, SP6).

Conditia Inima si Rinichii care nu sunt Armonizate o gasiti in Patologia Rinichilor.

Deficienta Inimii si Colecistului

Manifestari clinice: trezitul des in timpul noptii fara a mai adormi, somn „iepuresc”, vise intense, timiditate, lipsa de initiativa, palpitatii, oboseala, respiratie greoaie.

Tratamentul se bazeaza pe tonifierea Inimii si Vezicii Biliare (Colecist) si calmarea Mintii (HE7, GB40).

Conditia Deficienta Yin-ului Ficatului o gasiti aici.

Somnolenta indica tendinta de a fi letargic si mai mult somnoros cand simti ca ti se inchid ochii si ai adormi daca ai pune capul pe birou de exemplu :). Ca si insomnia, apare fie din cauza unui factor care obstructioneaza Mintea (Flegma, Umiditate) fie din cauza unei deficiente de Qi si Sange care nu ajunge sa hraneasca Mintea.

Umiditate/Flegma care obstructioneaza Mintea

Manifestari clinice: somnolenta dupa masa de pranz, senzatia de greutate, cap greu, senzatia de apasare pe piept, ameteala.

Tratamentul se bazeaza pe dizolvarea Umiditatii/ Flegmei si tonifierea Splinei (REN12, BL20, REN9, SP6, ST40, DU24).

Deficienta Splinei o gasiti aici.

Cam atat pentru tratamentul insomniei, data viitoare vom incerca sa detaliem asa numita „memorie slaba”.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Tratamentul insomniei in acupunctura – partea a 2-a

  1. Am citit atent acest articol despre insomnie si manifestarile clinice. Din cate simptome sunt descrise aici am gasit ca deficienta sanfeleui in inima si splina ar fi cauza starilor mele.Bine,nu totdeauna simptomele sunt toate la un loc,de exmplu tenul palid nu il am,doar in momentele cand intervine o stare de angoasa. Dar in mare descrierea este foarte apropiata. Starea pe care o numesc eu de „rau” se manifesta mai ales in spatii inchise sau in magazine,ca apoi sa-mi revin cand ies afara. Dar o stare de oboseala chiar daca dorm 8 ore pe noapte exista.Am vaut punctele in care se poate actiona si m-am documentat din cartile pe care le am si am ajuns la aceasta concluzie:
    SP6 (reuniunea celor trei Yin,san yin jiao) tonifiere
    ST 36 (al treilea interval,zu san li) tonifiere
    C7 (poarta spiritului,shen men) dispersie
    Acum intreb;acestea se pot tonifia si dispersa prin presopunctura? Iar daca e vorba de tonifiere ST 36 si SP 6 se pot tonifia cu moxa? Pe langa aceste manevre ce tonifiant as putea sa iau? Sau ce remediu fitoterapeutic ar fi la noi? Zic la noi pentru ca remediile chinezesti stiu ca se dau individualizat si apoi nu se gasesc in Romania.Din ce am gasit intr-un tabel de corespondente comparativ ar fi asa: pentru splina – salvie,papadie,nuc,frasin,fasole,dud si pentru cord- hamei,levantica,talpa gastei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s