Tratamentul tinitusului in acupunctura


Tinitusul (tiuitul in urechi cum e cunoscut) indica o senzatie subiectiva a zgomotului dintr-o ureche sau ambele. Zgomotul poate fi constant sau in reprize si poate varia ca intensitate si caracter. Poate suna ca un fluierat ascutit, sunet de clopot, ca un motor care merge sau ca un rau care curge repede.

Desi in medicina chineza Rinichii „se deschid” in urechi, tinitusul poate fi influentat si de alte organe. Meridianul Colecistului (Vezicii Bilire) de exemplu trece prin urechi avand o implicare destul de mare, mai ales in conditiile de Exces. Cea mai comuna manifestare a tinitusului o regasim in simptomele hipertensiunii astfel ca tratamentul va fi similar in anumite cazuri.

Cauze

Emotionale

Problemele emotionale precum furia, frustrarea, resentimentul sau ura duc la stagnarea Qi-ului Ficatului si pe termen lung duc la Foc in Ficat care se va ridica in partile superioare cu manifestare in urechi (prin Foc in Ficat intelegem o caldura interna foarte mare, ca amplitudine mai mare decat o caldura normala si care se manifesta cu simptome de uscaciune – focul uscand – constipatie cu scaun uscat, sete, ten rosu si ochi injectati). Tinitusul in acest caz se va instala brusc cu un sunet puternic.

Emotiile precum tristetea, durerea si ingrijorarea slabesc Plamanii si Inima ducand la tinitus. Apare mai ales in Deficienta Qi-ului Inimii si Plamanilor.

Activitatea sexuala excesiva si Munca excesiva

Acestea slabesc Rinichii astfel ca nu mai pot „hrani” urechile ducand la tinitus. Tinitusul se va instala gradual si va avea o intensitate joasa.

Varsta inaintata

Esenta Rinichilor se consuma in mod natural (Esenta este energia din care consumam toata viata, o puteti compara cu o baterie cu o energie foarte concentrata). Fiind concentrata in Rinichi si consumandu-se va duce la „hranirea” insuficienta a urechilor. Asta nu inseamna ca orice batran va suferi de tinitus. Acesta va avea o instalarea graduala si un sunet scazut.

Dieta

Consumul excesiv de alimente lactate si grase impreuna cu mesele neregulate poate duce la formarea Flegmei (o acumulare de lichide precum un cheag) care se poate ridica in partile superioare, in special in cap (Flegma duce si la inflamarea sinusurilor). Cand avem o acumulare de Flegma pe langa tinitus vom avea si ameteala plus senzatia de greutate a capului.

Expunere la sunete puternice

Expunerea  la sunete puternice poate duce la tinitus. Poate ati observat cand dupa o noapte intr-o discoteca sau petrecere cand veniti acasa aveti tinitus in urechi.

Ca in toate cazurile, este foarte important in a diferentia cazurile de tinitus de conditii Exces sau Deficit. Cel de Exces este cauzat de agenti patogeni care deranjeaza urechea precum Foc, Vant, Yang, Flegma. Tinitusul care rezulta din expunerea la sunete puternice se considera de conditie tip Exces. Tinitusul de conditie tip Deficit apare din cauza lipsei de Qi suficient care nu ajunge la cap si urechi: Qi-ul Rinichilor, Esenta Rinichilor, Qi-ul Plamanilor sau Sangele din Inima.

Tinitusul care apare brusc si cu sunet puternic este de Exces, se agraveaza cand acoperim urechea cu mana. Tinitusul care se instaleaza gradual si cu sunet scazut este de tip Deficit, se amelioreaza cand acoperim urechea cu mana.

Ca si conditii vom detalia urmatoarele:

  • Ridicarea Focului din Ficat si Colecist – Exces
  • Focul si Flegma care se „duce in sus” – Exces
  • Deficienta de Esenta a Rinichilor – Deficit
  • Deficienta Sangeului in Inima

Ridicarea Focului din Ficat si Colecist

Manifestare clinica: tinitus cu instalare brusca si sunet puternic si clar apare din cauza emotiilor, dureri de cap, iritabilitate, gust amar in gura, sete, fata rosie, ameteala, constipatie.

Tratamentul se bazeaza pe drenarea Focului din Ficat si calmarea Mintii: LIV2 (dreneaza Focul din Ficat), TB17 (punct local), TB5 (sedeaza Yang-ul Ficatului), TB3, GB43 (dreneaza Focul din Colecist), GB20.

Focul si Flegma care se „duce in sus”

Manifestare clinica: tinitus care suna ca un sunet de greier, auz neclar, senzatia de apasare pe piept, expectoratie cu sputa, sete, sentimentul de cap greu, ameteala.

Tratamentul se bazeaza pe dizolvarea Flegmei, drenarea Focului si reglarea Qi-ului general: TB21 (punct principal pentru tinitus), SI19 si GB2 (regleaza curgerea Qi-ului), TB5 si TB3 (sedarea Yang-ului Ficatului), REN12, BL20 (tonifierea Splinei si dizolvarea Flegmei).

Deficienta de Esenta a Rinichilor

Manifestarea clinica: tinitusul care se instaleaza gradual si cu sunet scazut se simte uneori ca un rau care curge repede, se manifesta in reprize, ameteala usoara, senzatia de gol in cap, memorie slaba, vedere neclara, dureri de spate si genunchi, dorinta sexuala scazuta.Poate apare si insomnie, palpitatie, neliniste psihica si gat uscat daca Rinichii nu sunt armonizati cu Inima. Daca avem Inaltarea Yang-ului Ficatului din cauza Deficientei de Yin a Rinichilor vom avea si ameteala, iritabilitate, dureri de cap (hipertensiune in acest caz).

Tratamentul se bazeaza pe tonifierea Yang-ului Rinichilor, hranirea Yin-ului si armonizarea Inimii si Rinichilor daca e cazul: KI3, REN4, BL23, KI7 (tonifica Rinichii si Esenta), SP6 (ajuta in hranirea Rinichilor), HE6, KI7 (armonizeaza Inima si Rinichii).

Deficienta Sangeului in Inima

Manifestare clinica: tinitus intermitent cu sunet scazut si instalare graduala, ten palid, palpitatii, insomnie, memorie slaba, anxietate scazuta.

Tratamentul se bazeaza pe tonifierea Inimii si hranirea Sangelui: HE5 (tonifica Inima), REN17 (tonifica Inima), P6 (tonifica Sangele di Inima), SP6, SI19 (punctul local principal pentru acest tip de tinitus).

 

Tinitusul este o conditie dificila de tratat, rezultatele nefiind intotdeauna satisfacatoare. In schimb, medicina vestica nu are nicio alternativa de tratament pentru tinitus, deci nu strica ca un tratament prin acupunctura sa fie incercat. De asemenea, rezultatele sunt mai bune pentru tipurile de Exces decat cele de Deficit (Exces inseamna Foc in Ficat care se trateaza cu succes). O concluzie ar trebui trasa dupa cel putin 10 sedinte de tratament inainte de a vedea daca a functionat sau nu. Conditiile de Deficit sunt mai greu de tratat, energia Rinichilor fiind foarte greu daca nu chiar imposibil de imbunatatit (mai ales in cazul varstei inaintate). Exercitii fizice moderate sunt incurajate in cazul Focului in Ficat. Daca Focul in Ficat apare din cauza problemelor emotionale pe langa tratamentul prin acupunctura trebuie vazut si un psiholog

Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Tratamentul tinitusului in acupunctura

  1. Buna seara! Poate avea legatura colesterolul marit(384) si trigliceridele(707) cu aparitia unui zgomot in urechi in ritmul pulsului? Nu produce insomnii,dar cand merg se simte la fiecare pas.Tensiunea este 120 cu 75,pulsul intre 65 si 85 de obicei. De aproape doua luni iau un tratament pe baza de plante pentru reducerea colesterolului si dieta preponderent vegetala ,fara grasimi,dulciuri procesate,doar iaurturi degresate ca lactate. Exercitii lejere,mers lejer cate 2-3 km. Uneori inceteaza,dar cand e o schimbare climaterica simt ca ma afecteaza cu si cu ameteala. Fac masaje ale urechii in general asupra puctelor de pe meridianul trei focare si vezica biliara. Si de multe ori apare si o senzatie de cap greu,parca umplut cu vata. Alta manifestare nu a aparut ca sa pot clasifica intr-o anume categorie. Nici dureri de cap nu sunt si daca apar sunt de intensitate mica cauzate din alte cauze fara vreo legatura zice eu.

Lasă un comentariu