Dureri epigastrice


Intr-un post anterior am facut referire la durerile abdominale, zona din jurul ombilicului, in principal dureri intestinale.

Durerea epigastrica indica durere in zona stomacului. Uneori durerea poate radia lateral catre zona coastelor, insa daca durerea incepe prima oara in zona epigastrica este clasificata ca si durere epigastrica.

Din ce cauze apare: frig, umiditate, dieta, cantitatea de mancare, natura mancarii, conditiile in care mancam, probleme emotionale.

Frigul invadeaza Stomacul direct. Frigul contractandu-se, cauzeaza durere acuta si severa, de obicei insotita de vomitare.

Umiditatea de asemenea invadeaza direct Stomacul. In functie de sezon se poate combina cu Caldura si Frig. Umiditatea obstructioneaza coborarea Qi-ului Stomacului cauzand o durere surda si greturi. Alt simptom poate fi si senzatia de greutate.

Dieta este cel mai important factor. Stomacul rupe mancarea, iar Splina extrage nutrietele si le transporta in corp acolo unde e nevoie de ele. Qi-ul Stomacului coboara, in timp ce al Splinei urca, este o relatie foarte importanta in zona de mijloc. Daca Qi-ul curge in directia gresita, in cazul Stomacului in sus, poate duce la greturi, vomitare, sughituri sau ragaiala.

Cantitatea de mancare, prea multa sau prea putina. Oamenii care tin diete, mancand numai mancare vegetala, renunta de bunavoie la nutrientii care se gasesc in carne. De obicei acesti oameni mananca multe lactate care produce Umiditate sau salate care duce la Frig si afecteaza Yang-ul Splinei. Carnea reprezinta ‘mancare calda’, salatele ‘rece’.

Mancand prea putin cauzeaza durere epigastrica surda, persistenta, oboseala si slabiciune musculara.

Mancand prea mult, duce la retentia de mancare, QI-ul Stomacului nu mai coboara cauzand regurgitare (ne vine mancarea inapoi pe gat), durere epigastrica si senzatie de plin, ragaiala si respiratie urat mirositoare. Prea mult sau prea putin depinde de constitutia fiecaruia, stilul de viata, munca care o presteaza.

Natura mancarii. Mancarea este clasificata ca fierbinte, calda, rece si neutra.

1. Mancarea rece: vegetalele crude, salate, fructe verzi, bauturi reci, inghetata. Prea multa mancare rece duce la Frig in Splina si Stomac, durere epigastrica.

2. Mancaruri fierbinti sau iuti: condimente, miel, carne de vita si alcool. Prea mult duce la aparitia Caldurii in Stomac manifestandu-se ca durere gen arsura in epigastru, sete si o coloratie a limbii in galben.

3. Dulciurile si zaharul: consumul excesiv are tendinta sa produca Umiditate si Caldura in Stomac.

4. Mancarurile grase, fripte si lactate: consumul excesiv duce la aparitia Flegmei sau Umiditatii in Stomac.

In era moderna cu mancaruri pline de E-uri, hormoni, antibiotice se mai adauga inca o cauza la dereglarile Stomacului.

Ce dereglari apar in urma celor de mai sus: Frig invadand Stomacul, Retentia de Mancare, Qi-ul Ficatului invadand Stomacul, Caldura in Stomac, Foc in Stomac, Flegma in Stomac, Umiditate si Caldura in Stomac, Staza Sangelui in Stomac, Deficienta a Yin-ului Stomacului.

Simptomele specifice sunt foarte multe si nu are sens sa le insir aici. Cateva indicatii totusi: preferinta pentru bauturi calde e un semnal al prezentei Friguluiin Stomac, respiratie urat mirositoare Retentie de Mancare, senzatie de arsura in Stomac, sete se asociaza cu Caldura in Stomac, senzatia de arsura, setea de bauturi reci, fata rosie, constipatie poate semnifica Foc in Stomac (prezenta Focului da senzatia de arsura, simtim nevoia sa-l stingem prin bauturi reci.

Patologiile cele mai greu de tratat sunt Staza Sangelui in Stomac si Flegma in Stomac, cea mai usoara si cea mai comuna este Qi-ul Ficatului invadand Stomacul. Acupunctura da rezultate foarte bune in problemele Stomacului, dar toate acestea trebuie suplinite de o schimbare in stilul de viata al pacientului. In cazul in care pacientul nu face nicio schimbare din partea lui, nu este decat o problema de timp pana cand problema de care s-a tratat initial va reaparea. Mancarea poate fi si medicament dar ne poate si ingropa, o dieta echilibrata poate fi una din variabile pentru o viata indelungata si sanatoasa.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s