Durerea


Intr-un post anterior am vazut ca problemele conform TCM (traditional chinese medicine) sunt de 2 tipuri: exces sau deficienta. Exces cand avem prea mult YANG sau prea mult YIN, iar deficienta invers, prea putin YANG sau prea putin YIN. Oricare din ele va duce la un dezechilibru.

Durerea corespunzatoare tipului de exces apare din cauza intreruperii curgerii libere a  QI-ului in meridiane si poate aparea din cauza a 3 factori: stagnare, obstructie, agent patogen. Cand apare unul din factori sau o combinatie a lor se creaza o acumulare de QI, ca si la un baraj cand se strange apa in spatele lui. De exempu, un agent patogen rece va cauza o contractie a meridianului care la randul lui va crea un efect de unda (ca atunci cand arunci o piatra in apa) care va duce la durere. Incalzind acel meridian va duce la relaxarea lui si durerea va disparea.

Durerea corespunzatoare tipului de deficienta apare din cauza a prea putine lichide, QI sau YIN. Durerea in acest caz este cauzata de proasta hranire a meridianelor (prea putin curge prin ele). Deci aceasta durere e cauzata ca urmare a unei deficiente a corpului.

Cum diferentiem cele doua conditii, exces – deficienta. O cale ar fi observarea pacientului. De exemplu:

Exces: voce puternica, tare, durere intensa, durere agravata prin presiune, durerea se usureaza cand ne miscam, roseata fetei, transpiratie profunda, neliniste, nu suportam hainele pe noi noaptea, iesiri din fire, puls puternic, limba uscata.

Deficienta: voce slaba, durere constanta, durerea cedeaza la presiune, la odihna, fata pala, transpiratie usoara, apatie, pozitia in pat este curbata, puls slab, limba cu aspect lipicios.

Deficienta QI-ului afecteaza de obicei plamanii si splina, deficienta sangelui afecteaza ficatul, inima si splina.

Stagnare prezinta simptom de umflare, presiune, greutate.

E important atunci cand consultati un acupuncturist sa descrieti aceste senzatii cat mai detaliat. Fiecare poate descrie aceste dureri cu propriile cuvinte, de aceea detaliile fac diferenta si vor ajuta la punerea unui diagnostic corect si stabilirea tramatentului corespunzator (exemplu in caz de exces se va elimina excesul, iar in caz de deficienta se va tonifia acea lipsa).

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s