Boli de sezon – raceala si gripa


Iata ca a venit intr-un final si vremea friguroasa, ploioasa. Dupa ce am avut temperaturi de 20+ acum abia avem o cifra. Ne-am culcat vara si ne-am trezit iarna capata un nou sens :). Iar corpul nostru se resimte de la aceste schimbari bruste de temperatura. Ceea ce este afectata este de fapt imunitatea, iar acolo unde e slabita virusii or sa aiba un teren propice sa se dezvolte.]

In medicina chineza, raceala corespunde Invaziei din exterior a Vantului (prin Vant ei inteleg toti virusii care se raspandesc aerian). Vom ramane la termenii din engleza, traducerea in romana suna cam aiurea :). Deci am avea doua cauze mari Wind-Cold si Wind-Heat. Prima intra prin piele, cea de-a doua prin nas si gura.

Invazia unui agent patogenic exterior are ca si cauza un dezechilibru relativ intre Qi si agent. Qi-ul poate fi temporar „slabit” din cauza muncii excesive, dietei neregulate, activitatii sexuale excesive, stresului emotional sau o combinatie a lor. Pentru alti agenti patogeni mai puternici, Qi-ul corpului ne va putea proteja doar intr-o mica masura (aici am putea incadra bolile foarte agresive).

Mecanismul nostru de aparare consta in mai multe straturi QI. Primul strat de aparare il reprezeinta QI-ul defensiv (Lung-QI, imaginati-va un scut) care e localizat in spatiul dintre muschi si piele. Unul dintre rolurile lui e sa incalzeasca, cand un agent patogen patrunde in acel spatiu, curgerea Qi-ul defensiv este oprita, nu mai incalzeste muschii si atunci incepem sa avem frisoane si sa tremuram.

Vom trata aici raceala si gripa in primele semne, cand sunt localizate la nivelul Qi-ului defensiv.

Ca si simptome: aversiune catre frig, tremuraturi, febra, stranuturi, nas care curge, durere de cap sau gat intepenit, tuse. Diferenta intre Wind-Cold si Wind-Heat o reprezinta absenta transpiratiei (prin transpiratie corpul se raceste, in momentul in care avem o invazie de frig, corpul nu va mai transpira, va incerca sa pastreze cat mai multa caldura), restul simptomelor pot fi la fel.

Principiu de tratament: eliberam Exterior, expulzeaza vantul (Wind) si restaurarea Qi-ului Plamanilor. Mai jos avem un exemplu de tratament, nu e universal, in functie de tipul de invazie sunt variate punctele.

LU7, LI4, BL12 – pentru expulzarea vantului

GB20 si DU16 – daca avem dureri de cap si intepeneli ale gatului

BL13 – restaureaza QI-ul plamanilor

LI20 si DU23 – expulzeaza vantul (Wind) si rezolva nasul si stranutul

DU20 – pentru dureri de cap

Inca o data evidentiez faptul ca cele de mai sus nu sunt universale, vor functiona doar in cazul Wind-Cold.

Acum imi dau seama ca nu v-am explicat ce inseamna aceste puncte si cum se folosesc :). O voi face intr-un post viitor.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s