Caut acupuncturist adevarat!!


Am citit pe net de multe ori oameni care cauta un acupuncturist, dar neaparat sa fie chinez. Da oare romanii ce au? Totusi luam premii peste premii la toate olimpiadele in ciuda invatmantului de la noi care stim toti cum e (90% din el cel putin) si prin comparatie cu dotarile din alte tari ar trebui sa fim analfabeti. La fel si cu acupunctura, pot fi si practicieni foarte buni si la noi.

Bun, voi incerca sa fiu cat mai obiectiv, poate vad eu problema din punctul meu de vedere al unui proaspat cursant, iar daca nu reusesc va rog sa-mi atrageti atentia.

A cauta doar un acupuncturist chinez e ca si cum te-ai duce intr-un spital oarecare si la consult ai cere un doctor care nu e chinez. Sau a crede ca toti chinezii stiu karate, la fel cum cred unii din Vest ca in Romania toti suntem mai negrii asa la culoare si ca locuim in copaci sau in pesteri. De unde aceasta prejudecata? Bun, ati spune ca ei sunt din China, trebuie sa stie asta. Ok, de acord, acolo s-a nascut acupunctura, o persoana care a studiat aceasta arta intr-adevar are un avantaj, documentatie cat cuprinde, spitale in care asta se practica, deci un teren mult mai propice pe care se poate cultiva si dezvolta. Asta inseamna ca daca cineva de acolo incearca sa invete medicina vestica nu va reusi? Ai mai multa incredere intr-o persoana caucaziana decat intr-una asiatica ca si doctor? Deja inseamna altceva… si nu intra in discutie. La fel si doctorii nostrii care se duc in China la stadii de pregatire, asta nu inseamna ca vor fi/ nu vor fi buni acupuncturisti (nu generalizez).

Din punct de vedere al unui proaspat invatacel, pot sa va spun ca exista o tona de documentatie si in engleza si in romana. Acupunctura e o arta care se poate invata la fel cum ai putea sa inveti pentru inginerie. Trebuie timp si dedicatie, atata tot, de fapt ca pentru orice alt studiu. Nu vorbim aici de acele cursuri la care medicii nostrii se duc si fac 2 luni de acupunctura si zic ca, gata sunt acupuncturist (de fapt pentru ei conteaza ca mai adauga un curs pe CV). Nuuu. Aici vorbesc de cursuri serioase, in care faci teorie si practica, ani de zile. Daca cineva va spune, aa am facut un curs de 2 luni si vino la mine sa te tratez… pot sa-ti spun ca nu vei fi decat o pernita de ace, nici punctele de acupunctura nu va sti sa le gaseasca, dar sa mai si puna un diagnostic corect. Te va aburi cu termeni pomposi si vei zice „ooau da chiar stie”.

Un lucru foarte important in aceasta arta este experienta persoanei respective. Orice natie ar avea, chinez, roman, rus, daca nu are o pregatire temeinica teoretica si o baza practica foarte buna nu va reusi sa trateze nimic. Acupunctura nu se bazeaza pe masuratori ca la analize, se bazeaza pe fina cunoastere a ceea ce implica ea. De exemplu, cati doctori ati vazut sa va miroasa? Sau sa va studieze pielea ca si cum ar incerca sa vada textura ei, elasticitatea? Sau sa va studieze limba? O afectiune are propiile manifestari, unele se regasesc in tipul de puls (nu cum se masoara cu instrumente, 90/min), altele in felul cum e afectata limba (crapaturi pe segmentele care indica un organ, felul cum arata, umflata, rosie, daca e acoperita de un mucus). Si daa, limba e o oglinda a tuturor organelor, la fel cum ati mai auzit probabil de cititul in ochi, in iris.

Concluzia? Nu conteaza daca e chinez sau roman, conteaza experienta si cat de bun este in ceea ce face (referintele va pot ajuta aici, asa ca intrebati inainte alti oameni care au fost acolo). Fiecare e liber sa decida ce considera mai bine.

Si inca ceva, nu va asteptati la rezultate miraculoase din prima sedinta sau din prima zi (uneori intr-adevar pot sa apara). Acupunctura trateaza doar daca diagnosticul s-a pus corect (de fapt ca in orice alta boala nu?). Partea frumoasa la ea, e ca daca nu s-a nimerit din prima diagnosticul nu are efecte adverse spre deosebire de pastile…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Acupunctura, medicina complementara și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s